Amadiinide toitumine ja sellega seotud eripärad

Amadiinid on väga ilusad ja erilised linnud ning nende pidamine on Eestis küllaltki levinud. Küll aga vähe teatakse selle liigi toitumisvajaduste kohta, mis kahjuks sageli lõppeb ootamatu linnu surmaga. Selles artiklis räägin amadiinide toitumisest ja sellega seotud eripäradest. 

Amadiinid on väga väikesed ja ülikerge kehakaaluga linnud. Need linnud ei suuda olla toiduta kauem kui mõned tunnid. Seetõttu neil peab alati olema juurdepääs toidule. Sügis- ja talvekuudel peab olema ka lisavalgustus selleks, et päev ei jääks liialt lühikeseks ja linnud püsiksid aktiivsed ning näeksid süüa. Amadiinid ei saa iseseisvalt hoida kehatemperatuuri, kui peaksid jääma toiduta pikemaks ajaks. Sellel põhjusel ei ole see liik võimeline talvituma õuelindlates ilma kütte ja valgustuseta. 

Lähtuvalt sellest, et söömise intervall on ülimalt oluline, tuleb pöörata tähelepanu, kuidas seemnesegu serveeritakse. Amadiinide toidunõud tuleb täita igapäevaselt värske seguga ja eelmise päeva toidujäägid eemaldama. Väikesed linnud on nii tundlikud, seega joogi- ja toidunõude igapäevane hügieen on äärmiselt oluline. Tuleks hoiduda sööturite kasutamisest, kuna toidu väljumine võib vahel ummistuse tagajärjel aeglustuda ja piisav kogus seemneid jääda väljumata. Erinevalt papagoidest, kellele ei soovitata pakkuda palju seemnesegu, on amadiinide toitmise seisukohast vastupidine olukord. Seemnetega täidetud nõud peavad olema pidevalt saadaval. 

Tavaliselt peetakse amadiine mitme linnu kaupa ja nende arv on vahel üpris suur. On soovitav paigutada mitu seemne-seguga täidetud nõud seetõttu, et suurema hulga, kui kahe linnu pidamisel, on paratamatult mõned domineerivamad isendid, kes võivad takistada teiste lindude juurdepääsu söögile. Mitu toiduga täidetud nõud lahendavad selle probleemi ja ei ole ohtu, et mõni lind saab vähem süüa.  Samuti aitab toidulauda mitmekesistada erinevate hirsi- ja seemnetõlvikute riputamine puuri. Amadiinide seemnesegude valiku leiate siit

Enamasti sureb koduspeetavaid linde valetoitumise tagajärjel. Sageli omanikud täheldavad enne linnu surma kõhnumist, mis on ilmselge märk linnu haigestumisest. Paljusid amadiine peetakse vaid seemnetoidu peal, mis on proteiinivaene ja ei taga piisavat valguvajadust. Selleks, et ellu jääda, hakkab linnu keha kasutama organismis leiduvaid proteiinivarusid. See tekitab omakorda süveneva ainepuuduse, kui varud ei täiene. Ainepuuduse tagajärjel väheneb linnu rinnalihase mass, mis on silmaga nähtav. Seda seisundit saab nimetada nälgimiseks, kuid mitte toidu puudumisest vaid toitainete puudusest. 

Seemnesegu üksinda ei saa tagada amadiinidele vajalike toitainete tasakaalu. Väga heaks proteiiniallikaks on idandatud seemned. Paljud amadiinide kasvatajad pakuvad lindudele leotatud seemneid. Selliselt on neis küll vähem toitaineid, kui idandatud seemnetes, kuid siiski parem toiteväärtus kui kuivsegudel. Seemnete idandamisel tuleb idusid loputada piisavalt palju, et vältida kahjulike bakterite teket. Idandamiseks sobib amadiinide seemnesegu. Idandatakse peenekoelisi seemneid nagu redise, ristikheina, brokoli ja lutserni seemneid aga ka teisi. Väga soositud on lisada menüüsse peeneks hakitud rohetoitu nagu spinatit, brokoliõisikuid, vesikressi, võilille juuri ja lehti, kikerheina ning salatilehti jt. Värske toidu jäägid tuleb eemaldada mõne tunni möödudes, sest amadiinidel on kombeks kasutada kõike pesamaterjaliks ja nii võib seisnud toit sattuda pessa. 

Seemnetoidulised linnud väga armastavad nektarit. Perioodiliselt vahepalaks on soovitav pakkuda aeg-ajalt nektarit või natukene mett. Selleks sobivad nestepapagoide pulbrilised nektarisegud või lihtsalt kuuma veega vedelamaks lahjendatud mesi. See annab amadiinidele palju vajalikke aineid, mida ei leidu seemnetes. Selleks, et suurendada proteiinidisisaldust pesitsevatele ja sulgivatele lindudele, võib lisada menüüsse väike kogus mesilasõietolmu.

Elussööt on amadiinide menüüs äärmiselt oluline valguallikas. Elussöödana pakutakse amadiinidele ka jahuusse, vahausse ja putukaid. Tublimad aretajad kasvatavad elussööta ise, mis on aeganõudev protsess, kuid vähem kulukas. Lihtsamat teed minnes saab alati kasutada lemmikloomakaubanduse jaoks toodetud lindudele mõeldud elussööda segusid. Elussööt sisaldab eluks vajalikku proteiini ja on väga toitev toidupala. Soovitame Deli Nature munatoitu koos loomsete valkugeda

Amadiinid, kes toituvad põhiliselt vaid seemnesegudest, kannatavad ainepuuduse käes. Eriti sageli esineb sellel liigil kaltsiumipuudus, mis võib põhjustada pesitsusajal pesakondade ebaõnnestumisi ja koguni emaslinnu surma. Siinkohal ei piisa lihtsalt seepialuu pakkumisest, sest kaltsiumi imendumiseks on vajalik fosfor, vitamiin D3 ja kokkupuude otsese päikesevalgusega. Ainepuuduse vältimiseks on võimalik kasutada toidulisandeid. Kõige parem ja lihtsam viis on manustada toidulisandi vitamiine ja mineraale, segades need väikese koguse pehme sööda sisse. Pehmeks söödaks loetakse käsitsi toitmise ja pudru segusid aga ka teisi peeneks hakitud toite. Amadiinid joovad üsna tihti vett ja toidulisandeid saab lisada ka joogivette. Paremaks manustamiseks soovitatakse vett pisut meega magustada, sest siis ei ole toidulisandi kõrvalmaitseid nii tugevalt tunda. Selliselt toimides tuleb aga vett vahetada väga tihti, vähemalt kaks korda päevas, et vältida vee riknemist. Kaltsiumi ja teisi toidulisandeid leiate siit

Pesitsevale paarile pakutakse ohtralt munatoitu ja jahvatatud munakoort. Umbes kuus nädalat enne pesitsemist toidetatakse linde proteiini- ja kaltsiumirikka toiduga ning valmistatakse ette kurnavaks pesitsusperioodiks. Munemise ja pesitsusajal peab olema tagatud rammus ja rikkalik menüü, et vältida emaslinnu surma. Amadiinid võivad muneda suure kurna ja emaslindudel on kahjuks soodumus sarimunemisele, mis viib suure hulga kaltsiumi organismist välja. Ilma piisava kaltsiumivaruta ei suuda emaslind tagada pesitsuse normaalset kulgemist ja see võib põhjustada terviseprobleeme ka järglastes. Ilma piisava varu kaltsiumita paraku lind hukkub.  

Kui mitmekesist sööki ja toitaineid jääb väheks nõrgestab see linnu tervist ja mõjutab kogu ainevahetust. Lind muutub ainepuuduse tõttu nõrgaks ja haigustele vastuvõtlikuks. Selleks, et hoida linnu tervist ja oluliselt pikendada eluiga, on esmatähtis pöörata tähelepanu toitainetele, mida pakutav menüü sisaldab. Ärge piirduge vaid seemnesegu, seepia ja vahel rohetoidu pakkumisega. Amadiinid vajavad menüüsse ohtralt kaltsiumi- ja proteiinirikast toitu. Kaltsium aga ei imendu, kui puudub imendumiseks vajalik D3 vitamiin, mida leidub vaid väga vähestes toiduainetes. Vitamiin D3 saamiseks on suureks abiks UV-valgustus, mis asendab loomulikku päikesevalgust ja aitab kaltsiumi imendumiseks sünteesida D3 vitamiini loomulikul teel. Kui D3 vitamiini on organismis piisavalt, aitab see toidust saadaval kaltsiumil imenduda ja varustada organismi vajalike ainetega. Toidulisandid aitavad hoida ainete tasakaalu ja ennetada ainepuudust. Vajalikku UV-valgustust leiate siit 

Ainepuuduse ärahoidmiseks pakutakse amadiinide menüüsse lisaks ka spetsiaalset graanultoitu, milles on linnu organismile vajalikud vitamiinid ja mineraalained tasakaalus. Eriti kiidetud ja loomaarstide poolt soovitatud graanultoit, mis vastab amadiinide ainevajadustele on Harrison´s High Potency Super Fine graanultoit. Tegemist on orgaanilise, kaltsiumi- ja proteiinirikka toiduga, mis on säilitusaine- ja GMO-vaba. Super Fine nimetus tähistab graanuli suurust ja selle toidumargi puhul on tegemist väga tillukese hirsiterasuuruse graanuliga, mis sobib amadiinide väikesele nokale. Naturaalsest ja puhtast toorainest granuleeritud toidusegude pakkumine on üks lihtsaim viis hoida oma linnu tervist. Sobiva graanultoidu amadiinidele leiate siit

Võttes kokku eelpool öeldut on tervislik toitumine ja liigipõhise ainevajaduse tagamine linnu tervise seisukohast esmaoluline. Mitmekesine ja toitaineterikas toitumine ennetab ainepuudust, hoiab ära tervisemured ja pikendab oluliselt linnu eluiga. Loodan, et artikkel andis häid mõtteid, kuidas amadiinide toidulaud täiuslikumaks muuta.

Artikkel valmis toetudes Rosemary Low raamatu Parrots and Finches healthy Nutrition. Insignis Publications, 2012. teadmistele.

Ilma autori loata on artikli kopeerimine ja reprodutseerimine keelatud!

Autor: Jana Oidermaa
Fotod illustratiivsed: Canva.com

Olen mitme erineva liigi papagoipidaja ja väikeettevõtte juht, kelle eesmärkidesse kuulub papagoide õige pidamise kultuuri edendamine Eestis ning kvaliteetsete papagoitoodete müük. Papagoid on minu elu lahutamatu osa väga palju aastaid. Kõik artiklid on kirjapandud sooviga aidata mõista papagoide vajadusi vangistatud tingimustes, et igal linnul, igas kodus oleks võimalikult hea ja tervist toetav keskkond, mis on papagoide pika ea ja heaolu aluseks.

Liitu meie uudiskirjaga

Liitudes uudiskirjaga saate infot meie pakkumistest ja uudistoodetest