Kui soovite kodulemmikuks lindu ja olete kindel papagoi ostus, siis tasub uurida kuulutuste portaale, kus leidub üsna palju pakkujaid meie väikese Eesti kohta. Enne, kui ostate linnu, palun uurige ja lugege võimalikult palju informatsiooni, et ei tekiks ootamatuid üllatusi ja tõdemust, et teile ikkagi ei sobi papagoipidamine. Paljud inimesed, kes on ostnud papagoi lihtsalt tahtmise pärast, on hiljem tõdenud, et linnupidamine on midagi muud, kui algselt arvati. Ka nemad müüvad oma linde kuulutuste portaalis teisele ringile.

Kui olete piisavalt uurinud ja oma soovi selgeks mõelnud ning pereliikmetega ühiselt otsustanud, siis kaaluge võimalust pakkuda kodu teise ringi lindudele, sest ka nemad vajavad häid ja hoolitsevaid kodusid. Teise ringi täiskasvanud lind ei ole halvem valik kui tibu. Pakkudes kodu teise ringi linnule, saate teha head ja anda võimaluse neile, kes seda vajavad. Täiskasvanud lind suudab kohaneda uue kodu ja uute pereliikmetega. Kohanemine võib võtta veidi kauem aega kui noorlindude puhul, kuid see on enam kui võimalik.

Loomapoodidest võib leida terveid ja häid linde aga ka kogemata seotada haige linnu. Kuna poest käib läbi väga suur hulk elusolendeid, siis paratamatult nende seas võib leiduda ka haigeid isendeid. Nakkushaigused levivad lindude seas kiiresti ja võivad esineda ka varjatud kujul. Seetõttu tasub enne ostu põhjalikult jälgida kõikide lindude käitumist ja välimust. Kui märkate müüdavate lindude seas kasvõi ühte haigustunnustega lindu, tasub olla enam kui ettevaatlik ja juhtida müüja tähelepanu haigele linnule. Poest ostes, peate olema valmis, et linnu haigustunnused võivad avalduda alles kodus. Varjatud tervisehädade eest ei ole paraku keegi kaitstud. Haige linnu võib saada ka mujalt kui poest.

Eestis on mitmeid väikeste papagoiliikide kasvatajad ning aeg-ajalt tekib tibusid kodukasvatajatel, kes samuti tibude olemasolu korral paigutavad kuulutuse, kas okidoki, Soovi või Kuldse Börsi portaalidesse. Suurpapagoide aretajaid Eestis ei ole ja kõik suuremad liigid tuuakse Eestisse põhiliselt Poolast, Tšehhist, Leedust või Saksamaalt. Suurpapagoide müügikuulutuste puhul on tegemist papagoide kokkuostjatega, kes toovad linde müügiks. Nemad ei areta ega kasvata suuri papagoisid, kuna meie tingimustes on see liialt keeruline ja suurt pühendumist nõudev protsess.

Kui olete müüjaga kokku leppinud papagoi ostus, siis peate teadma, et kõikidel suurpapagoidel, kes kuuluvad ohustatud liikide nimekirja CITES I ja II kategooriasse välja arvatud kaeluspapagoid, lembelinnud, nümfkakaduud ja viirpapagoid, peavad olema dokumendid! See tähendab seda, et linnul peab olema päritolu tõendav dokument, mis tõestab, et lind on koorunud kasvanduses, mitte loodusest püütud. Linnu jalal peab olema jalarõngas koos numbriga, mis peab ühtima dokumendil oleva numbriga. Päritolu tõendavaks dokumendiks ei ole veterinaarpaber viiruste testi tulemustega, ei ole ostu-müügi dokument aretaja ja kokkuostja vahel ega ka DNA sootesti dokument. Päritoludokument sisaldab CITES trükitud tähist, kasvanduse nime, kus lind on koorunud, koorumise aega, jalarõnga numbrit ja kasvataja kontakti, kes on tibu aretanud. Hea oleks, kui linnul oleks tehtud ka DNA test soo määramiseks, sest ostjal võib olla kindel eelistus soo osas. Silma järgi sugu määrates, võib müüja eksida.

Dokumendid peavad olemas olema kohe ostu ajal, mitte ei ole kuhugi paberite vahele kadunud ega saadeta tagantjärgi postiga, mida ilmselgelt ei tehta. Dokumente ise teha ei ole võimalik, sest Eestis ei tee seda mitte ükski asutus ja linnu päritolu tõendab vaid kasvataja kirjalik dokument. Papagoide müümine ilma dokumentideta on ebaseaduslik. Ostjal võib tekkida probleem, kui ta soovib minna linnuga teise riiki. Kui dokumente ei ole, ei saa linnuga teise riiki lennukiga minna. Võimalus reisida on ainult autoga, kuid erinevates riikides on erinevad seadused, mis puudutavad lindude transportimist ja kui juhtub olema liikluses kasvõi tavapärane politseikontroll, võib see lõppeda linnu konfiskeerimisega, kui ei ole dokumente või ei ole võimalik rõnga numbri järgi tuvastada kasvandust, kust lind on pärit. Eestis ei kontrollita kodudes peetavate lindude dokumente, küll aga kontrollitakse müüjaid, kellele kehtib kohustus müügihetkel päritoludokument kaasa anda. Erinevalt Eestist on Lätis toimiv registri süsteem, kus peavad olema registreeritud kõik sissetoodud võõrliigid, kellele nõutakse CITES päritoludokumenti. 

Hea papagoide müüja suhtleb ostjaga ka peale ostu, mitte ainult enne ostu! Uuel omanikul tahest tahtmata tekib küsimusi ja ei ole harv juhus, kui võib tekkida ka probleeme. Ostja ei tohiks oma murega üksi jääda, sest kannataja pooleks jääb ju lind. Müüjad, kes tegelevad lindudega reeglina lubavad ostjaid oma koju või tegevuskohta tutvuma pakutavate lindudega. Lindu valides veenduge, et isend on aktiivne, sööb ise, on puhta välimusega ja selgete silmadega ning puhaste ninasõõrmetega. Loid, kössitav või määrdunud kloaagi ümbrusega lind on haige ja vajab väga kiiret arstiabi. Kui teadmatusest valite selliste tunnustega linnu ja kohe temaga pädeva arsti juurde ei õnnestu pöörduda, võib lind surra. Tulemuseks saate hingetrauma ja negatiivse ostukogemuse. Võib juhtuda, et ka ravi ei aita, sest Eestis on väga raske saada õigeaegselt pädevat arstiabi papagoidele. Papagoide müüjad üldiselt ei ravi linde, sest nende jaoks on odavam tuua uus… Ma väga loodan, et on erandeid. 

Ei tohiks osta tibusid, kes iseseisvalt ei söö, välja arvatud, kui olete väga pädev papagoide käsitsi toitmise alal ja viibite käsitsitoitmise perioodil 24/7 kodus. Valesti toidetud tibud hukkuvad. Paljud ei tea, et käsitsi toitmine peab toimuma väga kindlatel aegadel, ka öösel ja tibusööda temperatuur peab olema 40-42 kraadi vahel. Valel temperatuuril toitmine põhjustab pugu väärarengu ja toit ei seedi ära. Tavaliselt lõppeb tibu elu toiduga lämbumisega, sest toit valgub üles hingamisteedesse. Ei ole hea tava ka see, kui tibud liiga varakult harjutatakse tahkele toidule. Linnumüüjad väidavad, et tibu peabki sööma seemneid ja tibuputru anda ei ole vaja. Tegelikult aga see ei ole õige. Looduses toidavad linnuvanemad oma poegi tunduvalt kauem, kui kasvandused seda teevad. Kasvanduse noorlinnud jäävad väga paljudest kasvuks ja arenguks vajalikest ainetest ilma, kui neid võõrutatakse liiga varakult tibusöödast. See mõjutab linnu tervist ja vaimset arengut samamoodi, sest käsitsi toitmise protseduur on oluline tibu mentaalses arengus. Isegi kui teatud vanuses tibu juba tunneb huvi seemnete vastu ja sööb neid, on väga oluline, et tema menüü sisaldaks võimalikult palju pehmeid sööke suurlindude puhul vähemalt kuni aastaseks saamiseni. Ainete tagamiseks antakse juurde tibusööta lisaks, mis sisaldab vajalikke aineid noore kasvava organismi arenguks.

Pöörake kindlasti tähelepanu keskkonnale, kus müügitegevus toimub. Eeskujuliku müüja tegevus ei toimu mustas keskkonnas, linnud ei asetse põrandal väikestes kastpuurides või üksteise otsa laotud virnas nagu laokaup. Korralik müüja tutvustab tingimusi, räägib pidamisest, toitumisest ja paljust muust. Linnu ost ei tohiks sündida kahjutundest. Kahjutunne tekib ikkagi siis, kui näete papagoisid viletsates tingimustes… Tuleks suhtuda äärmiselt ettevaatlikult müüjatesse, kes mitte mingil juhul ei soovi, et tuleksite lindu koha peale vaatama vaid suruvad teile peale, et toovad linnu ise kohale või pakuvad kuskil parklas kokku saada! Kui ostjal ei ole võimalust ega soovi kohale minna, siis alati võib teisiti kokku leppida. Kuid kui ostja soovib tulla koha peale papagoiga tutvuma ja müüja sellest keeldub, on see ohumärk, et midagi on korrast ära ja see põhjus on enamjaolt alati midagi muud, kui müüja ettekäändeks toob. Suhtuge kriitiliselt linnumüüjatesse, kes ei kasuta sotsiaalmeedias oma õiget nime ja esitlevad end varjunimedega. 

Eelpool kirjeldatu aitab teil ennetada negatiivset ostukogemust ja ära hoida hilisemaid vaidluseid linnumüüjaga. Usaldusväärse müüja tegevus on avalik ning läbipaistev. Aus müüja võtab ka vastutust ja on ta huvitatud lahenduste leidmisest probleemide tekkimisel.

Ilma autori loata on artikli kopeerimine ja reprodutseerimine keelatud!

Autor: Jana Oidermaa
Fotod illustratiivsed: Canva.com

Olen mitme erineva liigi papagoipidaja ja väikeettevõtte juht, kelle eesmärkidesse kuulub papagoide õige pidamise kultuuri edendamine Eestis ning kvaliteetsete papagoitoodete müük. Papagoid on minu elu lahutamatu osa väga palju aastaid. Kõik artiklid on kirjapandud sooviga aidata mõista papagoide vajadusi vangistatud tingimustes, et igal linnul, igas kodus oleks võimalikult hea ja tervist toetav keskkond, mis on papagoide pika ea ja heaolu aluseks.

 

Liitu meie uudiskirjaga

Liitudes uudiskirjaga saate infot meie pakkumistest ja uudistoodetest