Graanulsööt on kasulik papagoi toidumenüü osa, sest see sisaldab papagoi organismile vajalikke aineid balanseeritud koosluses. Paljud papagoipidajad ütlevad, et nende papagoi ei söö graanultoitu ja loobuvad kergesti edasi harjutamast. Tegelikkuses sööb graanuleid väga suur hulk papagoisid ja pigem on küsimus selles, kas omanikud on õigesti osanud läheneda graanultoidu tutvustamisel. 

Graanultoiduga harjutamisel varuge kindlasti aega ja kannatust. Kui papagoi kohe ei hakka seda sööma, siis ärge heitke meelt ja pakkuge järjepidevalt edasi väikese koguse kaupa. Uus söök tekitab lindudes alati umbusaldust, kuid harjudes see möödub. Kui linnud on käelinnud, siis alustuseks pakkuge graanuliterakesi käest otse pakist ja proovige äratada huvi toidu vastu. Tavaliselt papagoidel tekib huvi toitude vastu, mida omanikud ise söövad. Seega kui suudate piisavalt imiteerida, et graanultoit on väga maitsev ja olete selle söömisest huvitatud, võib pool harjutamise teekonnast lugeda läbituks. 

Papagoid, kes ei ole käelinnud ja on inimese suhtes pelglikud, vajavad harjutamiseks rohkem aega ja kannatust. Kindlasti ei tohiks panna graanuleid toidutopsis seemnete peale, sest siis süüakse vaid seemneid ja graanulid jäävad puutumata. Papagoid eelistavad parema meelega seemnesegu selles sisalduvate päevalilleseemnete tõttu. Päevalilleseemned on maitsvad ja kõhtutäitvad nendes sisalduvate rasvade tõttu, kuid need pole sugugi tervislikud.

Graanuleid tuleb alati panna eraldi puhtasse nõusse ja mugavasse kohta. Kui papagoile on loodud tegevusi ja söömisvõimalusi väljaspool puuri, kasutage ka nendes graanuliterakesi. Praktika on näidanud, et uute asjade omaks võtmine toimub papagoidel läbi mängu ja tegevuste. Eesmärgiks on uue sööda tutvustamine. Mida enam uut toitu tegevustesse kaasatakse seda enam hakkab papagoi sellega harjuma ja üks hetk julgeb seda proovida. Kui pakute eraldi topsis puguliiva, siis puguliivale graanuliterakeste panemine on samuti andnud tulemusi ja linnud on kiiremini graanultoitu omaks võtnud.

Et graanulid ei läheks raisku pange topsi umbes veerand kogust või alla selle. Kui toit jääb puutumata, siis paari päeva pärast tuleks see välja vahetada. Pikema aja jooksul kokkupuutel õhuga kaotab toit värske lõhna ja võib muutuda maitsetuks. Graanultoiduga paralleelselt jätke väike kogus seemneid, mis peab olema kindlasti väiksem, kui tavaliselt pakute. Kui seemned saavad otsa ja alles jääb kestapuru, siis ärge kiirustage kohe uut kogust lisama vaid jälgige, kas tühja kõhuga tekib huvi graanultoidu vastu. Seda, kas linnud on graanultoitu söönud, saate aru, kui topsi põhja tekib pulbripuru, siis on linnud seda krõbistanud. 

Praktikas on tehtud ka nii, et seemnesöök võetakse ära mitmeks tunniks. Kui juhtub, et linnud üldse ei söö graanultoitu, siis jälgige, et söömata olek ei veniks üle 6 tunni. Näiteks hommikuti on alati kõht tühi ja papagoid on altimad proovima midagi uut. Seega hea moodus on ööseks seemnesegu eemaldada aga graanulsööt jätta anumasse. Graanultoitu tasub panna linnule mugavasse ja nähtavasse kohta. Hea nipp on seda panna tavapärases kohas asuvasse seemnete kaussi seemnete asemele ja seemned panna hoopiski teise kohta. 

Alternatiiviks papagoide puhul, kes on harjunud sööma värsket, oleks seemnesegu täielik eemaldamine ja asendamine värskete köögi- ja puuviljadega. Värske ei seisa kaua kõhus ja mõne aja möödudes hakkab papagoi tahtma midagi toekamat. Kui seemneid läheduses ei ole, siis võib papagoi proovida kinnitada keha maitstes graanuleid. 

On olemas ka aktiivsust soodustavaid mänguasju, mis aitavad kaasa graanultoidu söömise õppimisele. Need on peidikute ja avadega mänguasjad, mille sisse saab peita toitu. Papagoil tekib huvi toitu avadest kätte saada ja mängimise käigus võib õnnestuda graanultoitu sööma saada. Piisab sellest, kui papagoi proovib sellest krõbistada tüki ja saab maitse suhu. Kui maitsmise etap saab tehtud on järgnev harjutamine juba lihtsam. 

                                                         

Viirpapagoidel tekib maksarasvumine ja ülekaal viirpapagoide seemnesegudest, sest nendes on ülekaalus hirsiseemned, milles on kõrge rasvasisaldus. Suuremate papagoide maksarasvumist soodustavad seemnesegudes leiduvad päevalilleseemned. Papagoidel, kelle igapäevases menüüs on ülekaalus seemnesegud, võib kergesti tekkida terviseprobleeme. Graanultoidust saavad linnud vajalikke aineid vajalikus vahekorras ja selles on rasvasisaldus paigas. Kui papagoi sööb regulaarselt graanulsööta, ei pea ainepuudust kartma ja vitamiinide lisaks andmine on vajalik ainult arsti näidustusel. Kindlasti pakkuge juurde värskeid toiduaineid menüü mitmekesistamiseks ja vahelduse pakkumiseks. Kui graanultoit on omaks võetud, vähendage vähemalt poole võrra pakutavaid seemnekoguseid ja asendage need värskete köögiviljadega ning graanulitega.

Soovitan graanultoidu markidest valida värvainevabasid ja võimalikult naturaalseid graanuleid. Linnu organism on väga tundlik ja seetõttu pakutav söögimark peab olema usaldusväärne. Uurige tootja kodulehte ja selles sisalduvat informatsiooni. Usaldusväärse tootja informatsioon on põhjalik ja spetsialiseerunud papagoide tervisele. Minu kogemuse põhjal julgen soovitada Harrison´s, TOPS ja Wagner´s kaubamärke. 

Ilma autori loata on artikli kopeerimine ja reprodutseerimine keelatud!

Autor: Jana Oidermaa

Olen mitme erineva papagoiliigi pidaja ja väikeettevõtte juht, kelle eesmärkidesse kuulub papagoide pidamise kultuuri edendamine Eestis ning kvaliteetsete papagoitoodete müük. Papagoid on minu elu lahutamatu osa väga palju aastaid. Kõik artiklid on kirjapandud sooviga aidata mõista papagoide vajadusi vangistatud tingimustes, et igal linnul, igas kodus oleks võimalikult hea ja tervist toetav keskkond, mis on papagoide pika ea ja heaolu aluseks.

Liitu meie uudiskirjaga

Liitudes uudiskirjaga saate infot meie pakkumistest ja uudistoodetest