Kust leida kodulemmikuks papagoi? Selle küsimuse ees leiavad end paljud värsked papagoihuvilised. Meil on vastus olemas! Uurisime paljukiidetud papagoimüüjalt ja asjatundjalt Dagnis Kalninšilt tema tegevuse kohta ja toome intervjuu vormis küsitluse teieni.

Kes Sa oled ja millega täpselt tegeled?

Minu nimi on Dagnis Kalninš. Olen olnud linnupidaja pikki aastaid. Püüan luua keskkonda, kus igal inimesel oleks võimalik tulla ja tutvuda eluga koos sulelistest kaaslastega, jätta oma lindu puhkuse ajaks hoiule ja ka soetada omale papagoi. Aastate jooksul olen jälginud, millisel viisil elusolendeid müüakse. Tihtipeale on see mind kohutanud ja seetõttu, kui seda saaks teha teisiti, oleks minu elumissioon täidetud.

papagoide müük

Kuidas Sa alustasid? Millal Sa said esimese papagoi? Milline on olnud Sinu kogemus papagoidega?

Unistus oma loomaaiast või ligilähedasest on mul olnud juba lapsepõlvest saadik. Võimalik, et ajast, mil lugesin Gerald Durrelli raamatuid. Jooksin päevad läbi metsas ringi – jälgisin, püüdsin ja rõngastasin linde ning teenisin lisa Riia Loomaaias. Mul vedas oma perekonnaga, sest nad lubasid mu toa muuta minizooks – tõin koju kõiki, kes liikusid, roomasid või lendasid. Mõni perekonnaliige võis sellest saada lapsepõlvetrauma, näiteks minu õde, kes ei suuda välja kannatada minu lindude seltskonda kauem kui päev.

Seejärel olid minu elus sõjavägi, arhitektuuri õpingud, äri, raha, naised jne. Tundus, et mitte miski ei pane mind tagasi pöörduma oma kunagiste unistuste juurde. Siis aga sain raske haiguse tõttu aru, et elu võib lõppeda palju varem kui planeeritud. See pani mõtlema, kas ma tõesti soovin jätkata tööga, mis on igav ja mis venitab mu päeva lõputult pikaks. Sel hetkel pöördusin tagasi mõtte juurde teha seda, mis on mulle alati meeldinud.

Kui rääkisin oma ideest naisele, ütles ta kategooriliselt, et meie majas ei hakka kunagi olema papagoisid! Praegu on aga igal meie pereliikmel oma linnud ja meil elavad ka müügiks toodud linnud – kokku moodustame lõbusa kamba. Olen väga tänulik oma perekonnale toetuse ja tohutu töö eest, mis on panustatud.

Milliseid papagoisid Sa müüd? Kas Sinult saab tellida ka spetsiifilisi linnuliike?

Lindude liikide valik võib olla äärmiselt mitmekesine – alates senegalidest või teistest väikestest papagoidest nagu atraktiivsed ja häälekad nestepapagoid, kes toituvad nektarist, kuni loomulikult kõige nõutumate ja populaarsemate hallpapagoideni välja ning lõpuks suurte aaradeni või fantastiliselt värviliste hübriidaaradeni välja, lisaks erinevate kakaduu liikideni, tuukanite või isegi keapapagoideni välja, kes võivad elada kuni -25 kraadises külmas. Haruldaste liikide jaoks tuleb oodata järjekorras.

Oluline on mõista, milline liik on kõige sobivam. Kõige populaarsemad jakod ei pruugi tingimata pakkuda kõige rohkem rõõmu võrreldes mõne vähem intelligentse ja vähem kõneleva linnuga. Igaühel on omad eelistused. Väiksemate ja odavamate papagoi liikidega on keerulisem, neid müüvad lemmikloomapoed ja linnukasvatused ilma testideta ning need linnud on tihtipeale metsikud. Kõigil minu papagoidel on testid peamiste ja ohtlikumate haiguste suhtes ning nad on käsitsi toidetud, mis on suur töö ning mis tähendab, et linnu hind võib olla 300-400 eurot kallim. Ma ei usu, et keegi ostaks minult viirpapagoi 400 euro eest. Seetõttu on odavate papagoide ostmine poest või tundmatust kohast alati nagu loterii, sest neid pole testitud haigustele. On juhuseid, kui ostetakse 3 lindu, kellest 2 surevad, kuid kolmas, kellel on parem immuunsus, jääb ellu.

Minu papagoide hind võib olla vahemikus 600–25000 eurot. Minu linnud on noored, kergesti treenitavad, vastavalt soovile saab lind olla spetsiaalselt linnutraksidega treenitud, et koos papagoiga saaksite minna poodi, kohvikusse ja reisile. See on jällegi suur töö ja minu parim abiline on selles minu tütar. Minu juurde jõuavad ka päästetud linnud. Enamasti on need üksipeetud linnud, kes on aastaid elanud käitumisprobleemidega. Minu juures püüame nende käitumisprobleeme korrigeerida või vähemalt leevendada ja leida neile linnusõber, kui see on võimalik, ning seejärel otsida sobivad kodud.

Ma reisin väga palju ja kohtun erinevate lindude spetsialistide ja kasvatajatega erinevatest Euroopa riikidest ja ka Euroopa välistest riikidest, kellega teeme koostööd ja vahetame kogemusi. Selles valdkonnas kõike teada ei ole võimalik ja avastamata on veel väga palju.

Mida Sina teed teisiti kui teised müüjad müües linde?

Kõige olulisem erinevus teistest müüjatest minu töös on harimine. Kutsun üles inimesi enne linnu soetamist uurima mitte ainult naljakaid Youtube´i videosid aga ka lugema võimalikult palju kättesaadavat informatsiooni lindude pidamisest ja vastavast liigist. Ükskõik, kui palju on loetud ja uuritud, võib see osutuda vajakaks. Seetõttu inimesed sõidavad minu juurde ja veedavad aega koos lindudega. Vajadusel käiakse mu juures mitmeid kordi kuniks saadakse aru, kas ollakse linnuinimesed või mitte ja kas vastav liik on neile sobiv või mitte.

Väga tihti on juhtunud, et inimene tuleb rahaga kohale ja kohe tahab lindu osta, kuid mõne tunni jooksul jõuame siiski järelduseni, et see on liialt kiirustatud otsus ja linnu ostu soov tuleb uuesti põhjalikult läbi mõelda. Olen teinud ka vigu ja müünud linnu inimesele, kes ei ole sobiv linnupidamiseks. Mõne aja möödudes oli sama lind jõudnud uuesti müüki ja siis süüdistasin end tehtud vea tõttu. Inimesed ka valetavad ja räägivad, et neil on lindudega väga suur kogemus, kuigi tegelikult seda ei ole.

Mina üksi ei saa muuta maailma, kuid kui midagi minu tegevuse tõttu muutub, on mul selle üle hea meel. Järgnevaks. Kas inimene on teadlik kaasnevatest kulutustest ja suudab tagada linnule piisavalt head tingimused? Kas inimene on muretsenud piisavalt suure puuri? Väga sageli ei mõisteta, kui suur puur on papagoi pidamiseks vajalik? Soovin näha enne linnu müümist puuri, mis on talle soetatud või tellitud. Keskmisele või suurele papagoile ei ole võimalik osta puuri tavaliselt zoopoest. Seda on vaja tellida. Ja jällegi puutun kokku valedega. Kord saatis ostja mulle internetist kasutatud puuri pildi, öeldes, et see puur on ostetavale papagoile. Kõik oleks olnud kena, kui ma poleks eelmisel päeval selle puuri ise juba ära ostnud. Nii satuvad inimesed minu musta nimekirja. Need on inimesed, kes ostavad linde, testivad ja seejärel müüvad edasi või hoiavad linde      sobimatutes tingimustes.

“Inimene, kes on ära müünud ”halva linnu” ja järgmisel päeval tahab osta ”head lindu” – ei saa minult midagi.”

Kuigi linnud on testitud ja kontrollitud, võib elus juhtuda kõike. Erinevalt teistest lindude müüjatest on minu ostu-müügilepingus punkt, et kui lind sureb haiguse tõttu, mis on avaldunud ühe kuu jooksul pärast ostu-müügitehingut, siis pakun samale isikule asenduseks samasugust liiki papagoid. Kui see ei ole võimalik, siis tagastan makstud summa kogu ulatuses.

Mul on Eestist kliente, kellel linnud on ühe kuu jooksul ära surnud ja olnud silmnähtavalt haiged, näiteks ei ole suutnud lennata. Kahjuks nende lindude müüjad ei ole sellele kuidagi reageerinud. Need on ainult mõned juhtumid, mida ma tean. Ka Soomes on lindude müüjaid, kes müüvad linde aastakümneid ja võivad müüa linde ilma vajalikke dokumentideta. Võimalus osta minult lindu ilma vajalike dokumentideta on null.

Ma ei oska öelda, kui oluline on raha teistele linnumüüjatele, kuid mina püüan, et raha ei dikteeriks minu seatud tingimusi ja ma ei astuks üle oma põhimõtetest. Oleks tore, kui mul ühel päeval õnnestuks oma asjaga hoida üleval oma tegevust ega peaks seejuures tegema põhitööd. Inimene, kes soetab minult linnu, saab arvestada konsultatsiooniga ja nõuannetega ning võib esitada küsimusi ükskõik, millisel ajal, sest küsimusi suure tõenäosusega tekib.

Milline inimene võib Sinu poole pöörduda?

Ükskõik milline inimene, ükskõik, millisest riigist, kes mõtleb linnu soetamisele, võib pöörduda minu poole, rääkides oma kogemusest või selle puudumisest. Koos me mõtleme välja, kas linnupidamine on hea idee ja milline lind oleks soovijale kõige sobivam.

Tihti kõlavad sellised rumalused, milline peaks olema esimene lind ja peaks eelnevalt treenima end väikeste liikidega nagu nümfkakaduud ja viirpapagoid. Mul on palju kliente, kes on edukalt saanud hakkama esiklinnuna võetud hallpapagoiga või aaraga ja on olnud täielikku läbikukkumist pikaaegse nümfkakaduude kasvatamise kogemusega inimesega, kes võttis suurema ja valjema linnu. Kõige tähtsam on see, kui palju inimene huvitub linnupidamisest ja on valmis kõikideks ebamugavusteks ja väljakutseteks.

Loe allpool intervjuu jätku.

Kõik soovijad võivad minu juurde pöörduda. Räägin läti, inglise, soome ja vene keelt. Suhelda õnnestub kindlasti. Minu kontaktid:

Instagram@parrotstreet.eu

Facebook@parrotstreet.eu

dagnis333@gmail.com

tel: +372 53619661

tel: +358 400987473

Dagnis Kalninš

Teksti tõlkis Jana Oidermaa
Fotod: Mia Surakka, Dagnis Kalninš

Intervjuu uuendus 14.03.2024.

Tere Dagnis, pole mõnda aega kohtunud. Kas sooviksid rääkida, millised uudised on Sinu linnuelus?

Tere! Mul ei ole toimunud suuri muutusi, minu loomaaed ei ole veel valmis, kuid linnuaia üle mõtleme küll. Olen endiselt oma põhimõtetele truu, on olnud ka vigu, kuid rohkem või vähem on kõik saanud lahenduse. Tuntus on kindlasti suurem, püüan rohkem aega pühendada inimeste harimisele lindude heaolu osas. Läti TV-s on saade koerte ja kasside päästmise teemadel. Olen ilmselt esimene ja ainus linnukaupmees, keda on kutsutud intervjuule. Ka Soome suurim ajaleht soovib mind intervjueerida. Ilmselt pole asjad nii halvad ja teen midagi siiski õigesti.

Võrreldes eelneva perioodiga on olnud viimasel ajal rohkem linnupäästmisprojekte – nii palju, kui see on olnud minu võimete piirides, kuna keegi ei maksa mulle selle eest ja ma pole raha samuti selleks küsinud. See on alati miinusmärgiga tegevus, sest, linnud on sageli käitumisprobleemidega ja neid tuleb piiratud võimaluste piires “korda teha”, ning tuleb lasta teha ka mitmeid uuringuteste. Kõik see maksab palju ja võtab palju aega.

Minu uudisteks on ka puuride ja aviaariumite valmistamine. Idee on luua sellised linnumajad, mis ei oleks lihtsalt puurid võredega, vaid pakuksid esteetilist välimust, et neid ei peaks häbenema elutoas. Peamine on muidugi funktsionaalsus. Mul on kodus palju puure. Olen üsna laisk, seega linnupuuri peab olema väga kerge puhastada ja paberit lihtne vahetada. Ühtlasi peab olema mugav söötmissüsteem, võimalus peita linnu UV-lambi, et papagoid ei pääseks juhtmetele ligi ja mis peamine ning kõige olulisem, peab olema piisavalt suur suurus. Alustasin ehitamisega oma lindudele ja lõpuks on mul puurid, kust mõnikord linnud ei taha üldse välja ei tulla. See näitab, et suurus on õige.

Sinu juures saab siis tellida eritellimusel puuri?

Jah, võib, kui inimene on sama hull kui mina ja armastab oma linde sama palju kui mina. See tõesti pole odav lõbu ja tuleb vaadata inimese rahakoti paksust, kus igaüks saab valida materjali, puuri suuruse, toitmissüsteemi, paberi vahetamise süsteemi ja visuaalse kujunduse. Aga kõigel on oma aeg. Kui sa oleksid näinud, millised nägid välja minu 14-aastasena ehitatud puurid, siis tõenäoliselt need šokeeriksid sind. Nii et, alustasin puuridest, mis said ehitatud prügimaterjalidest, siis liikusime Hiina puuride juurde ning siis juba Montana puurideni, mis on ühed parimad puurid ja kuni siis juba minu enda ehitatud puurideni. Ha ha.

             

Sind tuntakse mitmes riigis ja ka Sinu linnud on jõudnud erinevatesse riikidesse. Kas Sul on juba tekkinud ettekujutus, millistes riikides hoolitsetakse lindude eest kõige paremini?

Siinkohal mind ähvardab rassismi süüdistus, ha ha, aga ma proovin teha väikese geograafilise ülevaate lindude pidamiskultuuri erinevustest meie lähipiirkondades. Nagu ma varem mainisin, müün linde ainult siis, kui olen veendunud, et neil saavad olema head pidamistingimused ja lind ei ole tulevikus maha müüdud ega vahetatud. Nii et mul on tekkinud must nimekiri protsentuaalsetest erinevustest erinevate kultuuride lõikes. Alustame ülemisest otsast.

Esimesel kohal on soomlased. Tavaliselt on neil teadmised soovitud linnuliigist, nad on palju lugenud, muretsevad piisavalt suuri puure ja harva jäetakse lind üksi elama ilma teise linnusõbrata. Kui midagi pole nii nagu peab, on nad valmis kõike paremaks muutma, küsivad ja konsulteerivad palju. Võiks öelda, et soomlasi on umbes 10% minu mustas nimekirjas. Soomes elavatel venelastel on kaks äärmust. Kas linnule ostetakse “kuldpuur” ja kõik parim või mõne aja pärast satub lind müüki kahetsusväärse seisundiga. Seal on olukord 50/50%.

Kõige raskem on aga araabia rahvastega. Lind on nende jaoks pigem prestiižne asi. Neil on oma linnuliikide tippude nimekiri, mille järgi nad üritavad osta kõige prestiižikamat lindu, kuid heaks märgiks võib pidada seda, et nad püüavad hoida mitut lindu. Kui lind muutub tüütuks või hakkab hammustama, vahetatakse see välja teise vastu või müüakse maha. Puurid on tavaliselt väga väikesed, sest puuri suurus pole nende jaoks oluline. On ka suurepäraseid erandeid, kes hoolitsevad oma lindude eest väga hästi, kuid neid muidugi suures vähemuses. Mustas nimekirjas on umbes 80% araablasi.

Eesti üllatab mind üha sagedamini ja sagedamini meeldivalt. Inimesed on valmis kuulama, õppima ja korraldama väga hästi oma linnutingimusi. Pakuvad väga head toitu, kuid linnud on kõige sagedamini üksi hoitud, millest on kahju. Raskem on linnu tahtjatega, kui jõuame Eesti idaosasse. Eestis on juba mitu aastat olnud kättesaadav professionaalne teave, väga head Facebooki linnugrupid, kust saab väärtuslikku teavet. See on samuti palju aidanud. Mustas nimekirjas on umbes 30% eestlasi.

Lätlased on minu jaoks päris murettekitavad, neil on selline rahvuslik joon, et nad arvavad, et neil pole vaja midagi uut teada ja nemad teavad kõike paremini kui teised, ning teiste riikide kogemus pole vajalik. Kas see on siis nõukogude pärand, mis on kuidagi kauemaks pidama jäänud kui mujal riikides või midagi muud? Ma ei tea. Miks on vaja suurt puuri või miks linnule on vaja linnusõpra, seda enamasti ei mõisteta. Must nimekiri on umbes 60%. Kuid järk-järgult moodustub meie imeline ringkond sarnaselt mõtlevate linnuinimestega, mis on igati positiivne.

Teistes Euroopa riikides on linnupidamise traditsioonid palju vanemad ning pehmem kliima, mis võimaldab hoida linde suuremates välisvoljäärides, kuid erinevaid olukordi juhtub ikka. Kõige kurvem on lugu nende linnukasvandustega, kes müüvad haigeid linde ka Lätti ja Eestisse. Ja selliseid on väga palju. Ärge võtke seda liialt otse sõna-sõnalt, see kõik on vaid minu isiklik kogemus ja võib reaalsusest erineda.

Milline olukord on praegu Balti riikides linnu müügi osas? Kas olukord on paranenud?

Kahjuks vastupidi. Inimesed on viimastel aastatel muutunud ettevaatlikumaks, ostavad vähem luksuskaupu, mis hõlmab ka papagoisid. Neil, kellele see on äri, tuleb müüa rohkem linde odavama hinnaga, et teenida kasumit, ja seetõttu on kaup, mida me saame osta, palju halvemas seisukorras. Haiguspuhang on ebanormaalne nii Eestis kui ka Lätis. Viimase aasta jooksul pole ma kuulnud ühtegi positiivset lugu Läti müüjate kohta, kellelt mõni ostetud lind poleks surnud. See on see, mida mulle räägitakse. Teave on subjektiivne ja ma ei saa kõike teada kahjuks. Kuid ma tean mõnda Euroopa kasvatajat, kes on oma maine oma riigis haigete lindude müügiga kahjustanud ja tema ainus võimalus on müüa linde Balti riikidesse.

See on väga õudne. Kuidas sellist olukorda vältida?

Olen sellest varem rääkinud erinevates gruppides ja paljudele inimestele. Esiteks on oluline küsida Facebooki gruppides ja teistelt inimestelt, milline on olnud nende kogemus konkreetse isiku käest lindude ostmisel? Kas neil on olnud positiivsed või negatiivsed kogemused. Siin võiks tuua mõne näite.

Balti riikides pole papagoide kasvatajaid, on vaid ainult mõned üksikud väikeste linnuliikide nagu näiteks viirpapagoide ja nümfkakaduude kodukasvatajad. Kuid on ka muinasjuttude jutustajaid, näiteks üks müüja Lätist, kellel on muu hulgas palju kuulutusi okidoki portaalis, väidab end olevat linnukasvataja. Küsimusele, miks lindudel on teise riigi rõngad, tulevad välja kõige huvitavamad fantastika valdkonda kuuluvad selgitused. Linde müüakse mingis kortermaja koridoris, mitte ükski inimene pole kasvandust näinud. Kuulutuste pildid, vaadake ise, on võetud Google’i kaudu. On kasutatud ka minu fotosid ja kopeeritud kuulutuse tekste. Seega, see on igaühe enda kätes, et mitte langeda odava kuulutuse hinna lõksu. Kitsikus maksab kaks korda ja siis inimene nutab kibedaid pisaraid, kui lind sureb käte vahel.

Teiseks, testimine. Linnul peaksid olema tehtud testid kõige tõsisemate haiguste suhtes. Kõike ei saa kontrollida, kuid peamine, et vähemalt oleksid tehtud testid PBFD viirusele ehk tsirkoviirusele ja APV viirusele ehk linnupolüoomaviirusele. Ja kui lind ei näe välja täiuslik, ärge kunagi ostke, ärge kuulake müüja jutte, et see on väike asi.

Kolmandaks, dokumendid. Seadused kehtivad, hoolimata sellest, kas riigi asutused hetkel kontrollivad või vaatavad läbi sõrmede lindude dokumente. Hiljuti olen märganud, et dokumente on hakatud teistes riikides üha rangemini kontrollima. Eesti kohta ma ei tea, millal hakatakse seda tõsisemalt võtma, kõik sõltub inimeste aktiivsusest. See tähendab seda, et kui ületate piiri koos linnuga, püüdes müüa ebaseaduslikku lindu ilma dokumentideta, jääte ilma oma lemmikust, sest vastavalt seadustele on ebaseadusliku linnu müügi eest ette nähtud tõsine karistus. Lindudel, kes kuuluvad CITES A gruppi, peab olema Euroopa sertifikaat, dokument, mille väljastab riik, kus lind on koorunud. Lindudel, kes kuuluvad CITES B gruppi, peab olema kasvataja sertifikaat. Sertifikaadil peavad olema registreeritud kasvataja nimi, perekonnanimi, aadress, linnu jalarõnga number, linnuvanemate jalarõngaste numbrid ja kasvataja allkiri. Kui seda pole, on lind ebaseaduslik.

Oluline meeles pidada! DNA-test või mis tahes muu test ei ole linnu dokument! Samuti ei ole linnudokument ostuleping või tšekk. See on levinud praktika, et linnumüüjad üritavad veenda, et need on nõutavad dokumendid. Eesti on täis linde ilma dokumentideta. Ärge langege pettuse ohvriks! Linnu kuulumist A või B rühma saab kontrollida siin: https://checklist.cites.org/#/en

Neljandaks, ärge olge naiivsed ja ärge langege heauskselt müüja pettuse ohvriks! Mitte mingil juhul ärge ostke lindu ilma ostulepinguta! Kui müüja teab, et linnul on mõni haigus (erinevatel haigustel on inkubatsiooniperiood mõnest nädalast mitme kuuni, seetõttu juhtub sageli, et lind elab kuu aega pärast ostmist ja siis sureb), on tema ülesanne lihtsalt lind võimalikult kiiresti maha müüa, kuni ta “veel hingab”, ja sel juhul ta ei nõustu kunagi lepingut allkirjastama. Pärast halba juhust, kui lepingut pole, järgneb müüjalt levinud vastus: “Noh, sa oled selle haiguse kusagilt mujalt saanud, minu juures oli lind terve.”

Mis peab olema ostu-müügi lepingus?

Lepingus peavad kindlasti olema nii linnu kui ka müüja andmed. Leping peab sisaldama lauset, et müüja müüb lindu vastavalt Eesti seadustele. Kui hiljem selgub, et linnu dokumendid on valed, saate hõlpsasti pöörduda asutuste poole nõudega.

Lepingus peab kindlasti olema kirjeldatud mehhanism raha tagasimaksmiseks või tagastamiseks, kui lind osutub haigeks või sureb. Lindu ostes tuleks lind viia veterinaararsti juurde, et teha testid peamiste haiguste suhtes. Isegi kui selline test on tehtud, tuleks kaaluda seda uuesti teha. Lind võib olla kokku puutunud teiste lindudega, kui ta on olnud linnumüüja juures koos teiste lindudega samas ruumis. Eriti tähtis on teha test, kui olete kuulnud, et selle müüja juurest on tulnud haigeid linde. On juhuseid kui testi olemasolu ei anna 100% garantiid, et test on tehtud just sellele linnule. Linnukasvatajad Euroopa riikides näevad harva veterinaararsti, võib-olla üks tuhandest, ja testi õigsus sõltub kasvataja aususest.

Milline näeb välja linnu ostu protseduur Sinult ostes?

Esmalt selgitame välja teadmiste, vastutustunde taseme, liigi sobivuse ja inimese võime papagoi eest korralikult hoolitseda. Linnu eest õigesti hoolitsemine maksab raha ja kui lind vajab arsti, peab olema ka selleks raha ja võimalus. Kui inimene ei soovi seda arutada, siis me siin ka peatume. Olen saanud noomitusi sellisel viisil, nagu oleksin pakkunud halba teenindust. Ma ei teeninda inimesi, teenindan linde, ja see on minu jaoks peamine argument. On müüjaid, kes müüvad linde ükskõik kellele ja siis helistatakse mulle, rääkides, et müüja väitis, et papagoi võib süüa kõike, välja arvatud hapukurk ja avokaado.

Uued linnuomanikud pärast kahte kuud üheskoos hommiku-, lõuna- ja õhtusöögi söömist ühest taldrikust imestavad, et lind sureb maksakahjustusest. Võib vaid vaidlema hakata, kellel neist “oli vähem aju peas”, kas müüjal või uuel omanikul? Seega, kui kõik on selgeks räägitud ja arutatud ohtudest ja tingimustest, saame valida linnu. Kui inimene soovib vaadata meie kogu linnukollektsiooni ja lindudega tutvuda, võib ta meie juurde Soome tulla. 3,5 tunni pärast oletegi juba kohal. Lihtsam variant on teha videokõnesid nii palju ja kaua, kui uuel linnuomanikul on tarvis, et mõista lindude käitumise erinevusi ja valida endale kõige meelepärasem lind.

Oluline on meeles pidada, et nii palju kui lind lubab mul temaga tegutseda, lubab ta sama palju ja rohkemgi ka uuele peremehele, sest tal on kindlasti rohkem aega linnuga tegelemiseks kui minul. Arutame iga linnu iseloomu nüansid ja visuaalset välimust. Seejärel lepime kokku kohtumise Tallinnas või mõnes muus Eesti kohas. 1-3 korda kuus on mul tegemist Eestis või sõidan sealt läbi. Seega on see kõige väiksem probleem. Kui keegi heidab ette, et ta ei osta loomi kotis, siis vastus oleks lihtne. Kui te leiate kedagi, keda ma oleksin petnud Soomes, Eestis või Lätis ja kellele ma poleks täitnud lepingu tingimusi ja müünud linnu ilma dokumentideta, siis saate minult linnu tasuta! Minu lindudel on kõigil vajalikud dokumendid, on tehtud veterinaarsed testid ja ostjaga sõlmin linnu ostu-müügilepingu.

Mainisid lindude päästmist. Kas Sul on ka mõni eriline lugu?

Kuigi müün ise noori, inimesega harjutatud linde, on nendega kõige lihtsam, sest õigesti treenides saate hea sõbra, kuid õige ja inimlik oleks kõigepealt päästa täiskasvanud, “mittevajalikke” linde. Mitte igaüks ei suuda seda teha, sest täiskasvanud lindudel on tavaliselt juba välja kujunenud iseloomujooned, sageli mitte kõige meeldivamad, ja sageli on neil terviseprobleeme. Seetõttu tuleb olla väga kannatlik ja eelistatavalt eelnevate teadmistega. Selliste lindude päästmine võib minu jaoks kesta mitmed kuud, kuni need linnud “parandatakse” ja leitakse neile sobivad kodud.

Selliseid lugusid on palju. Kuid mul on üks teine lugu, mis paneb mõtlema kosmose tööle. Ükskord mul oli üks roheaara (Primolius maracana) ja minu kodus juhtus õnnetus. Kui kõik linnud olid puuridest väljas, tekkis müra, mis lindusid ehmatas ja Murphy (talle hiljem pandud nimi, sest temaga juhtus kõikvõimalikke viperusi) lendas toast välja ja lendas täis kiirusega köögiaknasse. Kuigi ta teadis, et seal on aken, siis stressi tõttu ta seda unustas ja kihutas otse aknasse. Ta vedeles maas, ei liigutanud ei tiibu ega jalgu, lihtsalt kohmitses nendega.

Möödus kuu aega. Ükski loomaarst ei suutnud midagi mõistlikku soovitada ja linnu seisund ei paranenud. Juba oli otsustatud lind eutaneerida, kuna tema seisund ei paranenud. Mõni päev enne kokkulepitud aega loomaarsti juurde, tuli minu juurde, nagu paljud teisedki inimesed, lihtsalt linde vaatama, naine koos tütrega. Kui vaatasime kõiki linde, küsis ta, mis selle linnuga selles väikeses transpordipuuris, kes põrandal lamab, juhtus? Jutustasin talle, mis juhtus.

Naine palus lindu vaadata. Hetke pärast ta ütles, et olevat kiropraktik ja linnu kael liigub ainult ühele poole ja et ta võiks selle korda teha. Mul oli suu lahti, naeratasin ja ütlesin, et proovigu, kuigi mul polnud lootust. Järgmisel päeval märkasin muutusi ja kahe nädala pärast lendas täiesti terve lind koos teistega. Kui sageli elus kohtate kiropraktikut ja just õigel hetkel?! Kuidas mitte uskuda üleloomulikke jõude?

Kokkuvõtteks. Oled saavutatuga rahul ja mida soovitaksid teistele linnusõpradele?

Inimene ei ole kunagi täiesti iseendaga rahul. Elu on liiga lühike, et täita kõiki unistusi. Nii nagu ma lapsena ehitasin endale ideaalse linnupargi stseene, lugedes samas ajal Darrellit või vaadates värvilisi papagoide pilte, siis sama on ka nüüd. Kui mul õnnestub oma linnumaja loomisega ja sisustamisega mõnda inimest veidi ärkvele saada ja innustada oma papagoidest unistama ja looma neile head tingimused, siis see ongi see, mida ma kõige enam sooviksin. Laseme oma unistustel teoks saada!

Kõik soovijad võivad minu juurde pöörduda. Räägin läti, inglise, soome ja vene keelt. Suhelda õnnestub kindlasti. Minu kontaktid:

Instagram@parrotstreet.eu

Facebook@parrotstreet.eu

dagnis333@gmail.com

tel: +372 53619661

tel: +358 400987473

Dagnis Kalninš

Teksti tõlkis Jana Oidermaa
Fotod: Mia Surakka, Dagnis Kalninš

 

Originaaltekst läti keeles

Kā atrast savu īsto papagaili? Ar šo jautājumu saskaras lielākā daļa jauno papagaiļu entuziastu. Mēs izjautājām un meklējām atbildes kopā ar augsti novērtēto papagaiļu ekspertu, glābēju un pārdevēju.

Kas Tu esi un ar ko tieši nodarbojies papagaiļu sfērā?

Mani sauc Dagnis Kalnins un es cenšos radīt vietu, kur jebkurš cilvēks var ierasties un iepazīties – kāda ir dzīve kopā ar spārnotajiem draugiem, atstāt savu putnu uz atvaļinājuma laiku un arī iegādāties. Gadu gaitā esmu novērojis kādā veidā tiek pārdoti dzīvnieki, bieži vien mani tas ir šausminājis un tāpēc ja to būtu iespējams darīt savādāk, mana misija par šo tēmu būtu izpildīta.

Kā Tu iesāki? Kad Tev parādījās pirmais papagailis? Nedaudz par pieredzi.

Sapnis par savu zoodārzu vai kaut ko līdzīgu man ir bijis no pašas bērnības, iespējams tad kad lasīju Džeralda Darrela grāmatas. Skraidīju pa mežu dienām ilgi, novērojot, ķerot un gredzenojot putnus vai piestrādājot Rīgas zooloģiskajā dārzā. Man paveicās ar ģimeni, ka tā ļāva pārvērst manu istabu par minizoo, nesu uz mājām visu, kas kustas- rāpo, peld vai lido. Dažiem ģimenes locekļiem laikam no tā ir bērnības traumas, kā piemēram, māsai, kas ilgāk par dienu nespēj izturēt manu putnu sabiedrību.

Tad armija, arhitekta studijas, bizness, nauda, meitenes un tā tālāk… Un likās nekas vairs neliks atgriezties pie seniem sapņiem. Bet tad smaga slimība, kas lika saprast, dzīve var beigties daudz ātrāk nekā plānots, lika apdomāt vai tiešām es gribu turpināt darīt darbu, kas mani garlaiko un liek vilkties dienai bezgalīgi gari. Tad atgriezās doma darīt to, kas vienmēr ir paticies. Kad pateicu savu ideju sievai, viņa kategoriski teica, ka mūsu mājās papagaiļu nekad nebūs! Tagad mums katram ģimenes loceklim ir savi putni un pārdodamie putni, kopā jautrs bariņš un esmu ļoti pateicīgs saviem ģimenes locekļiem par manis atbalstīšanu un milzīgu darbu, kas ieguldīts.

Kādus papagaiļus Tu pārdod? Vai var pasūtīt īpašu sugu?

Putnu sugas var būt visdažādākās, sākot no Senegāla papagaiļa vai cita zvirbuļa izmēra putna, atraktīvajiem un skaļajiem lori, kuri pārtiek no nektāra, protams, vispieprasītāko žako līdz beidzot lielām arām, vai fantastisku nokrāsu aru hibrīdiem, dažādām kakadu sugām, tukāniem vai pat Kea, kurš var dzīvot līdz pat – 25 grādu salā. Uz retajām sugām nāksies pagaidīt rindā. Pats galvenais ir saprast, kura suga ir piemērotāka. Vispopulārākais žako nebūt nav tas, kas var sniegt visvairāk prieka, salīdzinot ar kādu mazāk gudru un mazāk runājošu putnu. Katram savs. Ar mazajām lētajām papagaiļu sugām ir grūtāk, tos bez kādiem testiem un nepieradinātus mežoņus tirgo zooveikali un audzētāji pašdarbnieki. Maniem visiem papagaiļiem ir testi uz galvenajām un bīstamākajām slimībām, kā arī izbaroti, kas ir liels darbs, kā rezultātā putna cena ir 300-400eur dārgāka. Nedomāju, ka kāds pirks no manis viļņspārnīti par 400eur. Tāpēc lēto papagaiļu pirkšana vienmēr būs loterija, jo nav testēti. Nopirks 3 gabalus, 2 nomirs, trešais, kam labāka imunitāte, izdzīvos. Papagaiļu cena var būt no 600eur-25000eur. Putni man ir jauni, viegli trenējami, pēc vēlēšanās putns var būt speciāli trenēts, piemēram, nēsāt siksniņu, lai ar papagaili varētu doties uz veikalu, kafejnīcu un ceļot. Tas atkal ir liels darbs un tur mans labākais palīgs ir meita. Tāpat pie manis nonāk izglābtie putni, visbiežāk tie ir vientuļi putni, dzīvojuši vieni ilgus gadus ar uzvedības problēmām. Pie manis viņiem tiek izlabotas vai vismaz mazinātas uzvedības problēmas, sameklēts putnu draugs, ja tas ir iespējams un tad meklētas kārtīgas mājas. Es ļoti daudz ceļoju un satieku putnu speciālistus un audzētājus visdažādākajās Eiropas un ne tikai valstīs, ar kuriem veicam pieredzes apmaiņu. Visu zināt nav iespējams un nezināmā vēl ir ļoti daudz.

Ko tieši Tu dari savādāk nekā citi pārdevēji putnu pārdošana?

Pati galvenā atšķirība no citiem pārdevējiem manā darbībā ir izglītošana. Aicinu cilvēkus pirms iegādāties putnus, izpētīt ne tikai smieklīgos video Youtube, bet arī izlasīt maksimāli pieejamo informāciju par putnu turēšanu un tieši par attiecīgo sugu. Bet, lai ko arī nelasītu un nepētītu, arī tas var būt par maz, tāpēc cilvēki brauc pie manis pavada laiku kopā ar putniem, ja vajadzīgs vairākas reizes, kamēr  saprot vai viņš ir putnu cilvēks vai nav, un vai tieši šī suga ir piemērota viņam vai nav.

Cik bieži cilvēks atbrauc ar naudu un nu tikai pirks, bet pēc garākām sarunām nonākam pie slēdziena, ka tomēr šis ir sasteigts lēmums un viss ir jāpārdomā vēlreiz kārtīgi. Gadās arī kļūdas, kad esmu atdevis putnu cilvēkam, kurš nav tam piemērots. Pēc brīža putns parādās atkal pārdošanā un sevi šaustu par izdarīto kļūdu. Cilvēki arī melo, stāstot par it kā lielo pieredzi ar putniem.

Es viens nevaru izmainīt pasauli, bet ja kaut kas notiek savādāk, tad man ir prieks par to. Nākamais. Vai cilvēks apzinās izmaksas un vai spēs sagādāt putnam pietiekoši labus apstākļus, vai ir iegādāts pietiekami liels būris. Par būra lielumu cilvēkiem bieži vien trūkst sapratnes, cik liels papagailim ir nepieciešams. Gribu redzēt būri, kas iegādāts vai pasūtīts. Vidējam un lielam papagailim būris nebūs nopērkams parastā zooveikalā, tas būs jāpasūta. Un atkal gadās sastapties ar meliem. Reiz kāds pircējs atsūtīja man bildi no lietota būra internetā, sakot, ka tas ir jaunajam papagailim. Viss būtu labi, ja tikai šo būri es iepriekšējā dienā nebūtu nopircis pats savām vajadzībām. Un tā cilvēks nokļūst manā melnajā sarakstā, kurā atrodas tie cilvēki, kas pērk, patestē putnu un pārdod tālāk, vai kuri tur putnus nepiemērotos apstākļos.

Cilvēks, kurš ir pārdevis “sliktu putnu” un nākamajā dienā dodas pie manis pirkt labu putnu, no manis neko nedabūs. 

Kaut arī putni nāk ar testiem un ir pārbaudīti, dzīvē viss kas var notikt un, atšķirībā no citiem putnu pārdevējiem, manā līgumā ir punkts, ja putns slimības dēļ, kas ir nākusi līdz, nomirst, tad es šim cilvēkam piedāvāju uzreiz tādu pašu putnu vai ja tas nav iespējams, atgriežu naudu.

Man ir klienti no Igaunijas, kuru putni nomiruši mēneša laikā un bijuši acīmredzami slimi, piemēram, nav spējuši lidot. Diemžēl pārdevējs nav reaģējis uz šo. Un tie ir tikai daži gadījumi, kurus es zinu. Arī Somijā ir putnu pārdevēji, kas gadu desmitiem pārdod putnus bez vajadzīgiem dokumentiem. Iespēja nopirkt putnu bez vajadzīgajiem dokumentiem pie manis ir 0.

Nemāku teikt, cik svarīga ir nauda citiem putnu pārdevējiem, es cenšos, lai nauda nediktētu noteikumus un es nepārkāptu savus principus, tāpēc ja kādu dienu man izdosies ar savu lietu uzturēt savu nodarbošanos, nedarot pamatdarbu, būs jauki.

Cilvēks, kas iegādājas putnu var rēķināties ar konsultāciju un padomiem un uzdot jautājumus jebkurā laikā, jo tādu visdrīzāk būs.

Kāds cilvēks var griesties pie Tevis? 

Jebkurš cilvēks, no jebkuras valsts, kurš domā par putnu iegādi var griezties pie manis, pastāstot par savu pieredzi vai tās trūkumu un kopā mēs izdomājam, vai tā ir laba ideja un kāds putns varētu būt piemērotāks.

Bieži izskan tādas muļķības par to kādam jābūt pirmajam putnam, ka vajadzētu patrenēties uz mazākiem putniem (korellām, viļņpapagaiļiem). Man ir daudzi klienti, kas veiksmīgi tikuši galā ar pirmo putnu, piemēram, žako vai lielo aru, un ir bijusi pilnīga izgāšanās, pēc daudzu gadu pieredzes ar korellām, paņemot nedaudz lielāku un skaļāku putnu. Pats galvenais, cik cilvēks ir interesējies par putnu turēšanu un ir gatavs visām neērtībām un izaicinājumiem.

Runāju latviešu, angļu, somu, krievu valodās, saprasties noteikti izdosies.

Atjauninājums 14.03.2024

Sveiki! Kādu laiku neesam tikušies. Vai nevēlies pastāstīt kādi jaunumi ir Tavā putnu dzīvē?

Čau! Nekādu milzīgu izmaiņu man nav noticies, sava zoodārza arī vēl nav, bet par putnu dārzu domājam, protams. Joprojām esmu uzticīgs saviem principiem, ir bijušas arī kļūdas, bet vairāk vai mazāk ir viss atrisināts. Atpazīstamība ir noteikti lielāka, cenšos vairāk laika veltīt, tieši cilvēku izglītošanai par putnu labturību. Latvijas Tv ir tāds raidījums par suņu, kaķu glābšanas tēmām. Esmu laikam pirmais un vienīgais putnu pārdevējs, kurš ir paaicināts uz interviju, arī Somijas lielākā avīze vēlas mani intervēt. Laikam nav tik slikti, kaut ko tomēr daru pareizi.

Salīdzinot ar iepriekšejo periodu, vairāk ir putnu glābšanas projekti, cik nu es varu atļauties, jo man neviens par to nemaksā un lūdzis naudu tam arī neesmu. Šis vienmēr ir ar mīnusa zīmi, putni bieži ar sabojātu raksturu, nākas labot iespēju robežās, jāveic vairākkārtīgi testi. Tas viss maksā dārgi un paņem daudz laika.

Kā jaunums man ir arī būru un aviāru izgatavošana. Ideja ir radīt tādus, lai tas nebūtu vienkārši būris ar restēm, bet  lai radītu estētisku baudījumu, lai nebūtu kauns ielikt viesistabā. Un pats galvenais funkcionalitāte. Man ir daudz būru mājās, esmu diezgan slinks, tāpēc aviāram jābūt ļoti viegli tīrāmam, viegli maināmam papīram, ērtai barošanas sistēmai, iespējai noslēpt putnu lampu, lai papagaiļi netiek klāt vadiem un pats galvenais pietiekoši lieliem. Sāku ar savējiem putniem un beidzot man ir būri, no kuriem dažkārt putni nemaz nevēlas nākt ārā. Un tas ir rādītājs, ka izmērs pareizais.

Pie Tevis tad varētu arī pasūtīt kādu būri?

Jā, var, ja cilvēks ir tik pat traks kā es un tikpat ļoti mīl savus putnus kā es. Tas tiešām nav lēts prieks, jāskatās pēc cilvēka maciņa biezuma, kur katrs var izvēlēties materiālu, būra izmēru, barošanas, papīra maiņas sistēmas un vizuālo noformējumu. Bet visam ir savs laiks. Ja Tu redzētu, kādi izskatījās manis būvētie būri 14 gadu vecumā, droši vien šausminātos. Tātad, sākam ar būriem būvētiem no izgāztuves materiāliem, tad pārejam pie ķīniešu būriem, tad jau Montana kā labākajiem no būriem un pēc tam jau pie manējiem. Ha ha.

Tevi pazīst vairākās valstīs un arī Tavi putni ir nokļuvuši dažādās valstīs. Vai Tev ir jau radies priekštats par to kurās valstīs par putniem rūpējas vislabāk?

Te nu man draud apvainojumi rasismā ha ha, bet pamēģināšu veikt nelielu ģeogrāfisku apskatu putnu turēšanas kultūras atšķirībās. Kā jau iepriekš esmu teicis, putnu pārdodu tikai tad, ja esmu pārliecinājies, ka putnam būs labi turēšanas apstākļi un putns netiks tuvākā nākotnē pārdots vai mainīts. Tad nu man ir izveidojies melnā saraksta procentuālās atsķirības dažādās kultūrās. Sāksim ar augšgalu.

Pirmajā vietā būs somi, kā likums viņi ir iepazinušies ar vēlamo putnu sugu, daudz lasījuši, sagādā pietiekami lielus būrus, reti kad atstāj putnu vienu bez citiem putnu draugiem. Ja kaut kas nav tā, ir gatavi visu uzlabot, daudz jautā un konsultējas. Teiksim tik ap 10% melnajā sarakstā. Somijā dzīvojošiem krieviem ir divas galējības. Vai nu putnam tiek nopirkts zelta būris un viss viss vislabākais, vai arī pēc kāda laika putns nonāk pārdošanā nožēlojamā stāvoklī. Tur tā 50/50. Visgrūtāk ir tieši ar arābu tautām. Putns vairāk kā prestiža lieta. Viņiem ir savi sugu top saraksti, pēc kuriem vadoties mēģina nopirkt visprestižāko putnu, bet kā labu momentu var atzīmēt, ka cenšas putnus turēt vairākus. Pēc tam, kad putns apnicis vai sācis kost, tiek mainīts uz citu vai pārdots. Būri visbiežāk ļoti mazi, jo tam nav ierēķināts. Ir lieliski izņēmumi, kas ļoti labi rūpējas par saviem putniem, protams. Melnais saraksts ap 80%. Igaunija man patīkami pārsteidz arvien biežāk un biežāk. Cilvēki gatavi uzklausīt, mācīties, iekārto ļoti labi savas putnu mājas, ļoti laba barība, putni gan visbiežāk tiek turēti vieni, tas žēl. Grūtāk iet ar putnu gribētājiem, kad tuvojamies Igaunijas austrumiem. Igaunijā jau daudzus gadus ir pieejama profesionāla informācija, ļoti labas FB putnu grupas, kur var iegūt vērtīgu informāciju. Tas arī ir palīdzējis. Melnais saraksts tik ap 30%. Latvieši kā daudzās citās sfērās nespēj atrauties no Padomju mantojuma, kāpēc vajadzīgs liels būris vai kāpēc putnam vajadzīgs putna draugs, visbiežāk nesaprot. Visbiežākā atbilde man ir – Tu te nelien ar savām gudrībām! Melnais saraksts nedaudz virs arābu tautām. Bet pamazām mums jau veidojas savs pulciņš ar brīnišķīgiem, līdzīgi domājošiem putnu cilvēkiem. Citās Eiropas valstīs putnu turēšanastradīcijas ir daudz senākas, kā arī maigāks klimats dod iespēju turēt putnus lielākos āra aviāros, bet nu arī dažādi gadās. Bēdīgākā lieta ir ar tām putnu audzētavām, kas pārdod slimus putnus arī uz Latviju, Igauniju. Un tādu ir ļoti daudz. Nevajag šo uztvert ļoti burtiski, tā visa ir mana personīgā pieredze un var atšķirties no realitātes.

Kāda situācija pašlaik ir Baltijas valstīs putnu pārdošanas ziņā? Vai situācija ir uzlabojusies?

Diemžēl pretēji. Cilvēki pēdējos gados ir kļuvuši uzmanīgāki, mazāk pērk luxus preces, kas ir arī papagailis. Tiem, kuriem tas ir bizness, jāpārdod vairāk putnu par lētākām naudām, lai nopelnītu un tad arī tas, ko mēs varam nopirkt ir daudz sliktākā stāvoklī. Slimību uzliesmojums ir nenormāls gan Igaunijā, gan Latvijā. Pēdējā gada laikā man nav neviena pozitīva stāsta par Latvijas pārdevējiem, kur kāds putns nebūtu nomiris. Tas ir tas, ko man stāsta. Informācija ir subjektīva un visu es nevaru zināt. Bet es zinu vismaz pāris audzētāju no Eiropas, kuri savā valstī ir sabojājuši savu reputāciju ar slimiem putniem un vienīgā iespēja ir pārdot uz Baltijas valstīm.

Traki! Un kāda ir iespēja no tā izvairīties?

Esmu to stāstījis agrāk dažādās grupās un daudziem cilvēkiem.

Pirmkārt, prestižs, ir jājautā FB grupās un citiem cilvēkiem, cik laba vai slikta pieredze ir bijusi pērkot putnus no konkrētas personas. Šeit varētu arī kādu piemēru. Baltijas valstīs nav papagaiļu audzētāju, tikai kādu mazo vilnspārnīšu, korellu. Bet ir arī pasaku stāstītāji kā piemēram kāds pārdevējs no Latvijas, kuram starp citu arī daudz sludinājumu okidoki. Esot putnu audzētājs. Uz jautājumu, kāpēc putnam ir gredzens no citas valsts, nāk ārā visfantastiskākie paskaidrojumi. Putni tiek pārdoti kaut kādu dzīvokļu koridoros, neviens cilvēks audzētavu nav redzējis. Sludinājumu bildes, paskatieties paši, sameklēti caur Google. Ir izmantotas arī manas fotogrāfijas un copy paste sludinājumu teksti. Tāpēc, tas katra paša rokās, lai neiekristu uz lētās sludinājuma cenas. Skopais maksā divreiz un pēc tam raud gaužas asaras, kad putns beigts guļ Tavās rokās.

Otrkārt, testi. Ir jābūt testiem par visnopietnākajām slimībām. Visu pārbaudīt nav iespējams, bet galvenajām būtu jābūt, vismaz APV, PBFD. Ja putns neizskatās perfektā stāvoklī, nekādā gadījumā nepērciet, neklausieties pārdevēja pasakās, ka tas ir sīkums.

Treškārt, dokumenti. Likumdošana pastāv, neraugoties uz to, vai patreizējā momentā valsts iestādes pārbauda vai arī skatās caur pirkstiem uz putnu dokumentu esamību. Pēdējā laikā esmu ievērojis, ka dokumentus sāk pārbaudīt arvien stingrāk citās valstīs, par Igauniju es nezinu, kurā brīdī tam sāks pieiet nopietnāk, viss atkarīgs no cilvēku aktivitātes. Tas tikai nozīmē to, ka kādā brīdī, kad jūs šķērsosiet robežu ar putnu, mēģināsiet pārdot nelegālu putnu bez dokumentiem, paliksiet bez sava mīluļa. Jo pēc likumdošanas par putnu nelikumīgu pārdošanu draud nopietns sods. Putniem, kas ir CITES A grupā ir jābūt Eiropassertifikātam, dokumentam, ko izdod valsts, kurā izšķīlies putns. Putniem, kas ir CITES B grupā ir jābūt Audzētāja sertifikātam. Tajā jābūt reģistrēta audzētāja vārdam, uzvārdam, adresei, putna gredzena numuram, vecāku gredzenu numuriem, audzētāja parakstam. Ja tāda nav, putns ir nelegāls. Svarīgi atcerēties! DNA vai jebkāds cits tests nav putna dokuments, kā arī pirkuma līgums vai čeks nav putna dokuments. Tā ir izplatīta prakse, ka putnu pārdevēji mēģina pārliecināt, ka tie ir dokumenti. Igaunija ir pilna ar putniem bez dokumentiem. Neiekrītiet lamatās! Pārbaudīt putna piederību A vai B grupai var šeit

https://checklist.cites.org/#/en

Ceturtkārt, neesiet naivi, nepaļaujaties uz pārdevēja godaprātu! Nekādā gadījumā nepērciet putnu bez pirkuma līguma. Ja pārdevējs zina, ka putnam ir kāda slimība (inkubācijas periods dažādām slimībām ir no pāris nedēļām līdz daudziem mēnešiem, tāpēc arī gadās dzirdēt tik bieži, ka putns mēnesi dzīvo pēc iegādes un pēc tam mirst), viņa uzdevums ir tikai pārdot putnu pēc iespējas ātrāk, kamēr tas vēl elpo un šajā gadījumā viņs nekad nepiekritīs parakstīt līgumu. Pēc tam, ja nebūs līguma, atbilde seko- nu tu esi kaut kur citur to slimību dabūjis, pie manis vēl bija vesels.

Kam būtu jābūt līgumā?

Līgumā obligāti jābūt visiem putna un pārdevēja datiem.

Jābūt teikumam, ka pārdevējs pārdod putnu ievērojot Igaunijas likumdošanu. (Ja putnam vēlāk izrādīsies nepareizi dokumenti, jūs viegli varēsiet vērsties iestādēs ar prasību)

Jābūt obligāti aprakstītam mehānismam par naudas atmaksu vai atgriešanu, ja putns izrādās slims vai mirst. (iegādājoties putnu, vajadzētu aizvest putnu pie veterinārārsta veikt testus uz galvenām slimībām. Pat ja šāds tests ir veikts, būtu jāizvērtē, vai nevajadzētu veikt to vēlreiz. Putns var būt kontaktējies ar citiem putniem, ja tas ir putnu pārpircējs un visi putni atrodas vienā telpā, ja esat dzirdējuši par to, ka no šī pārdevēja ir nākuši slimi putni. Arī testa esamība nedod 100% garantiju, ka tests ir veikts tieši šim putnam. Audzētāju putni Eiropas valstīs reti kurš no tiem ir redzējis veterinārārstu, varbūt viens no tūkstoša, un testa īstums ir atkarīgs no audzētāja godaprāta.

Kāda ir putna iegādes procedūra no Tevis?

Vispirms mēs noskaidrojam zināšanu, atbildības līmeni, sugas piemērotību un cilvēka spēju kārtīgi rūpēties par putnu. Tas maksā naudu un ja putnam būs vajadzīgs ārsts, lai būtu nauda arī tam. Ja cilvēks negrib stāstīt, pie tā mēs arī apstājamies. Esmu saņēmis pārmetumus tādā veidā par it kā sliktu apkalpošanu. Es neapkalpoju cilvēkus, es apkalpoju putnus un tas man ir galvenais. Ir pārdevēji, kas pārdos vienalga kam, pēc tam man zvana, stāsta, ka pārdevējs teicis, ka papagailis varot ēst visu, izņemot skābu gurķi un avokado. Un jaunais putna saimnieks pēc divu mēnešu kopā brokastošanas, pusdienošanas un vakariņošanas no viena trauka, brīnās, ka putns ar beigtām aknām mirst. Te var strīdēties, kuram no abiem ir bijis mazāk smadzeņu galvā. Tātad, kad viss mums ir noskaidrots, mēs varam izvēlēties putnu. Ja cilvēks grib apskatīt visu mūsu putnu kolekciju un paspēlēties ar putniem, var doties pie mums uz Somiju. 3,5h un būsiet jau klāt. Vienkāršāks variants ir video zvani tik gari cik jaunajam putna saimniekam ir nepieciešami, lai saprastu putnu uzvedības atšķirības un izvēlēties sev vissmīļāko. Svarīgi atcerēties, ka tik daudz cik putns atļauj man darboties ar to, tikpat daudz atļaus un vairāk jaunajam saimniekam, jo viņam noteikti būs vairāk laika putnam nekā man. Tiek aprunāta katra putna rakstura nianse kā arī vizuālais izskats. Pēc tam sarunāta tikšanās Tallinā vai jebkurā citā Igaunijas vietā. 1-3 reizes mēnesī man ir darīšanas Igaunijā vai braucu tai cauri. Tāpēc tā būtu tā mazākā problēma. Ir kāds kas izmet kādu komentāru, ka nepirkšu cūciņu maisā. Atbilde būtu vienkārša. Ja jūs atradīsiet kādu manu klientu Somijā, Igaunijā vai Latvijā, kuru es būtu piemānījis, neizpildījis līguma noteikumus, saņēmis putnu bez dokumentiem, jūs putnu saņemsiet par velti.

Pieminēji putnu glābšanu. Vai Tev ir kāds īpašs stāsts?

Kaut arī pats pārdodu jaunus, ļoti pieradinātus putnus un ar viņiem būs visvieglāk, pareizi trenējot, iegūsiet labu draugu, bet pareizi un cilvēcīgi būtu vispirms izglābt pieaugušos, nevienam nevajadzīgos putnus, ne katrs uz to ir spējīgs, jo kā likums pieaugušajiem jau ir radušās savas rakstura iezīmes, visbiežāk ne tās patīkamākās, bieži ir arī veselības problēmas. Tāpēc tur jābūt ļoti pacietīgam un vēlams ar pieredzi putnu trenēšanā. Tāda putna glābšana man var vilkties garus mēnešus, kamēr tiek “salabots” un atrastas piemērotas mājas. Tādu stāstu irdaudz. Bet man ir kāds cits stāsts, kas liek aizdomāties par to kā strādā kosmoss. Reiz man bija viena zilspārnu ara (primolius maracana) un man mājās notika negadījums. Kad visi putni bija ārā no būriem, dauzījās, pēkšņi kāda trokšņa izbiedēti, putni sabijās un Mērfijs (tā vēlāk viņš tika nosaukts, jo ar viņu gadījās visas iespējamās ķibeles) metās pa durvīm ārā no istabas un pilnā ātrumā ielidoja virtuves logā. Kaut arī viņš zināja, ka tur ir logs, piemirsās stresā un ieskrēja. Gulēja uz zemes, nestrādāja ne spārni, ne kājas, tikai nevarīgi vicināja ar tām. Pagāja kāds mēnesis, neviens vetārsts nevarēja neko prātīgu ieteikt un bija jau nolemts putnu vest uz iemidzināšanu-stāvoklis neuzlabojās. Pāris dienas pirms pieteiktā laika pie vetārsta, pie manis ieradās, kā daudzi citi cilvēki vienkārši paskatīties putnus, sieviete ar meitu. Kad apskatījām visus putnus, pajautāja ko tas putns tajā mazajā transporta būrī guļ uz grīdas. Pastāstīju, kas noticies. Sieviete palūdza man apskatīt putnu, pēc mirkļa viņa teica, ka esot kiropraktiķis un putnam kakls kustās tikai uz vienu pusi, viņa varot salabot. Man mute vaļā, nosmīnēju, lai mēģina, tāpat jau nav cerību. Jau nākamajā dienā pamanīju izmaiņas un pēc divām nedēļām kā pilnīgi vesels putns lidoja kopā ar pārējiem. Cik bieži dzīvē esat satikuši kiropraktiķi un vēl tieši īstajā brīdī?! Kā lai netic pārdabiskiem spēkiem.

Noslēgumā. Ir gandarījums par padarīto, ko ieteiktu citiem putnu draugiem?

Cilvēks nekad nebūs pilnīgi apmierināts ar sevi. Dzīve ir par īsu arī visu sapņu piepildīšanai. Tāpat kā es bērnībā biju uzbūris sev ideāla putnu dārza ainas, lasot to pašu Darrelu vai skatoties krāsainajos papagaiļu attēlos, tāpat tagad. Ja man veidojot un iekārtojot savu putnu māju, būs izdevies dažos cilvēkos pamodināt sapnim par saviem papagaiļiem, tad tas ir tas, ko es arī visvairāk vēlētos. Piepildīsim savus sapņus!

Mani kontakti:

instagram@parrotstreet.eu

Facebook@parrotstreet.eu

dagnis333@gmail.com

tel: +371 26600630

tel: +358 400987473

Dagnis Kalninš

Foto: Mia Surakka, Dagnis Kalninš

 

 

 

 

 

 

 

Liitu meie uudiskirjaga

Liitudes uudiskirjaga saate infot meie pakkumistest ja uudistoodetest