Kvaliteetsed graanultoidud, mis on värvainevabad, säilitusaineteta ja GMO-vabad, on kasulikud ja aitavad tagada papagoi organismis vajalike ainete tasakaalu. Seemnetoidud üksinda paraku ei taga vajalikke toitaineid ja soodustavad ainepuuduse teket, kui papagoi menüü koosneb suurelt osalt seemnesegudest. See omakorda soodustab terviseprobleemide ja sulgede kahjustamise esinemist. Graanultoidu menüüsse lisamine on üks lihtsaim viis pakkuda linnule vajalikke vitamiine ja mineraalaineid vajalikus koosluses ja vahekorras.

Selleks, et tagada vajalikud ained toortoidu teel, peavad olema linnuomanikul laialdased teadmised, milliseid vitamiine ja mineraale üks või teine puu- või juurvili sisaldab ja millises väärtuses on seda papagoi organismi jaoks piisavalt? Samuti kui ained ei ole tasakaalus ja õiges vahekorras, võib olla häiritud oluliste ainete imendumine. Teadaolevalt paljud papagoid ei söö teatud vilju ja tihti papagoidele omaselt loobitakse ka palju toitu laiali. Seetõttu muutub küsitavaks, kas papagoi omastab temale pakutavast toidulauast linnu organismi talituse jaoks olulisi aineid piisavas koguses? Kindlasti mitte. 

Loomulikult ei tähenda see seda, et papagoi peaks olema ainult graanultoidu menüü peal vaid graanultoit peab olema papagoi menüü üks osa, mis toetab ainete imendumist ja tasakaalu organismis. Papagoi toidulaud ideaalis võiks olla võimalikult mitmekesine ja sisaldada toitainete väärtuse poolest toitainerikkamaid toiduaineid. Küll aga alati see ei õnnestu papagoi valiva ja raiskava iseloomu tõttu. Ka Eesti keskmine papagoipidaja ei ole papagoi toitumise alal spetsialist ega tea, et seemnesegudes sisalduvate päevalilleseemnete rasvainete ülekaal takistab kaltsiumi imendumist. Päevalilleseemned on paraku papagoi kõige enam söödav pala seemnetoitudest. 

Lisaks suur osakaal happelisi tsitruselisi vilju menüüs samuti takistab kaltsiumi imendumist. Kaltsium on aga papagoi tervise jaoks üks kõige olulisem mineraal. Kaltsiumi imendumist soodustab D3 vitamiin, mille koostoimel saab kaltsium imenduda ja tugevdada linnu luustikku, sulgede arengut ja kogu närvisüsteemi. D3 vitamiini leidub väga vähestes toiduainetes – kalamaksaõlis ja kodumunarebus ehk siis kanadelt, kes saavad igapäevaselt loomulikku päikesevalgust, tulnud munades. D3 vitamiini saab lind sünteesida loomulikul teel päikesevalgusest, mistõttu on soovitav kasutada lisaks aastaringselt päikest asendavaid UV-lampe, mis on mõeldud lindudele kasutamiseks. UV-kiirgus aitab sünteesida D3 vitamiini loomulikul teel ja toidust saadav kaltsium saab seeläbi imenduda. 

Kaltsiumipuudus tekib väga sageli just tasakaalustamata menüüst, mida on võimalik tasakaalu viia graanultoidu abil. Kokkupressitud graanulitesse on koondatud linnu organismile kvaliteetsed koostisosad sobivas koguses ja vahekorras, et tagada balanseeritud ainekooslus. Kokkupressimine toimub kõrgel temperatuuril sidudes vajalikke aineid ja vähendades bakteritega saastumist. See protsess suurendab maitseomadusi ja seeditavust, mis tähendab, et kui lind sööb igapäevaselt kasvõi väikese osa graanuleid, on pikas perspektiivis ainete imendumise osakaal tagatud. 

Sama oluline on papagoi tervise jaoks A vitamiin. Reeglina linnud, kes toituvad vaid suurelt osalt seemnesegudest, kannatavad vitamiini A ainepuuduse all. Selle aine puudus on lindude puhul sageli esinevate äkksurmade põhjus. Vitamiin A-l on organismis väga oluline roll. See soodustab tervete rakkude tootmist respiratoorses süsteemis (kopsud, hingamisteed), tagab mao funktsioneerimise ja on kasulik naha terve välimuse jaoks. A vitamiini puudus tekitab kopsude ja kopsupaunade sisekatte paksenemist, mis muudab hingamisteed respiratoorsetele infektsioonidele vastuvõtlikuks. 

Selleks, et linnu närvisüsteem toimiks korrapäraselt ja ei tekiks sulgede väljatõmbamise sundkäitumist ega teisi neuroloogilisi probleeme, on väga tähtis B-grupi vitamiinide olemasolu igapäevases menüüs. B-kompleks on oluline proteiini ja energia ainevahetuseks. Proteiinil on oluline funktsioon sulgede arengus. B-grupi vitamiinid on vajalikud naha ja sulgede tervena hoidmiseks aga ka elulise tähtsusega närvisüsteemi ja immuunsüsteemi tervena hoidmiseks. B vitamiin soodustab rakkude kasvu ja aitab toota ning säilitada terveid närvirakke normaalseks närvisüsteemi talituseks. 

Kui linnu närvirakud saavad vajalikke toitaineid, on neil võimalik taastuda ja reprodutseeruda, mis suuresti aitab säilitada linnu vaimset tasakaalu ka vanas eas ning ära hoida neuroloogilisi probleeme. Kõige enim papagoidel esinev sulgede kahjustamise komme, on suuresti seotud kaltsiumipuudusest ja B-grupi vitamiinide vaegusest. B-grupi vitamiinide puudus kahjustab stressitaluvust ja neuroloogilised probleemid on seetõttu kerged avalduma. Siinkohal on järjekordne põhjus, miks on oluline graanultoidu pakkumine igapäevases menüüs. 

Artiklis on välja toodud tähtsamate ainete funktsioon, kuid linnu organism vajab normaalseks elutalituseks lisaks ka teisi olulisi vitamiine ning mineraale. Ainete omastamine sõltub kõikide toitainete tasakaalust. Kui üks või teine aine on vähemuses või puudu, saab häiritud kogu ainevahetuse süsteem. Ei tohi unustada, et meie sulelised elavad enamus oma elust suletud ruumides, mis kahjuks meie kliimaolusid arvestades ei ole papagoide pidamiseks hea keskkond. Talvisel ajal esineb õhukuivust ja päikesevalgust jääb väheseks. Linnuorganism aga vajab päikest ja ainete tasakaalu, et olla terve ja elada pikka iga. 

Lähtudes papagoialastest teadmistest ja linnuarstide soovitustest, on soovitav kasutada linnu toidulaua mitmekesistamiseks menüüs orgaanilist graanultoitu. Parimate tootjate toidumargid, mis on hetkel Euroopas saadaval, on vaieldamatult Harrison´s, TOP´s ja Lafeber´s Gourmet Pellets. Miks? Sest need graanultoidud on värvainevabad, säilitusaineteta ja GMO-vabad. Häid graanultoite on veel, kuid olen välja toonud toidumargid, mida saame linnupidajatele pakkuda. Linnu organism on tundlik ja seetõttu tasub eelistada vaid usaldusväärseid ja kvaliteetseid toidumarke.

Vastan ka argumendile, miks paljudes papagoi kasvandustes ei kasutata graanultoite? Põhjus on lihtne, kvaliteetne graanultoit on kulukas ja kasvandused ei tööta kahjumlikult. Kasvandustes on linde palju ja suurtele graanultoidu kogustele ei tehta kulutusi. Seetõttu paljudes kohtades hoitakse selle pealt kokku ja kasutatakse vitamiinipulbreid. Ka see ei ole vale, kui vitamiine doseeritakse õigesti ja osatakse aineid toiduga tagada. Ühtlasi on kasvatajad väga pika kogemusega ja paljudel juhtudel segavad ise segusid kokku erinevatest seemnesortidest. Samuti oskavad nad pakkuda teisi vajalikke toiduaineid. On ka kasvandusi, kes ei pööra suurt tähelepanu lindude toitumisele ja tegelikku lindude suremust keegi ei avalda.

Oma lemmiku heaks aga saame ise teha valikuid ja leida kõige sobivaim toitmise viis. Toitke oma lemmikut võimalikult mitmekesiselt. Ka seemnesegu valikul pöörake tähelepanu seemnete kvaliteedile ja puhtusele. Pakkuge lisaks värskeid köögivilju, puuvilju, marju ja pähkleid ning lisaks graanultoitu, mis on väga suureks abiks ainete imendumisel.

Kui vajate abi graanultoidu valikul, pöörduge julgelt info saamiseks meie poole.

Ilma autori loata on artikli kopeerimine ja reprodutseerimine keelatud!

Autor: Jana Oidermaa
Fotod illustratiivsed: Canva.com

Olen mitme erineva liigi papagoipidaja ja väikeettevõtte juht, kelle eesmärkidesse kuulub papagoide õige pidamise kultuuri edendamine Eestis ning kvaliteetsete papagoitoodete müük. Papagoid on minu elu lahutamatu osa väga palju aastaid. Kõik artiklid on kirjapandud sooviga aidata mõista papagoide vajadusi vangistatud tingimustes, et igal linnul, igas kodus oleks võimalikult hea ja tervist toetav keskkond, mis on papagoide pika ea ja heaolu aluseks.

Liitu meie uudiskirjaga

Liitudes uudiskirjaga saate infot meie pakkumistest ja uudistoodetest