Tuntud linnupidaja Pille Kolk, kelle nõuandeid jälgib suur lugejaskond, jagab nõuandeid, millele tähelepanu pöörata et papagoi looduses või linna peal kaotsi ei läheks.

Sulge aknad ja välisuks, kui linnul on vabadus toas liikuda ja lennata. Pea meeles et igas vanuses lind võib aknast välja lennata või ronida, kui ta avastab võimaluse, see võib juhtuda ka kogemata. Värske õhk on lindude tervisele (nii füüsilisele kui ka vaimsele) väga oluline, õhutage tube aga järgige ohutusnõudeid.

Koos papagoiga õue minek peab olema ettevalmistatud, läbi mõeldud ja turvalisus tagatud.

Võimalused selleks:

1) Papagoi on puuris ja puuri kõik luugid, uksed on kindlalt kinni. Kui ostate uue puuri millega lindu õuealale viia, veenduge enne, et lind ei saa, ei oska puuri ust või toidutopsi luuki ise avada. Kui võimalik, viibige õues puuri läheduses, hoidke silm peal.

2) Papagoi on esmalt toas harjutatud lennutrakse kandma. Harjutusi ei tohi teha pealesuruvalt. Mõned papagoid ei talu trakside selga ajamist. Kui papagoi ei võta trakse omaks, peab sellega leppima või mõtlema, äkki alustasite treeningut valesti või muu ebakõla. Otsige infot ja teadke, et ostes kvaliteetsed lennutraksid, saate kauba peale tasuta kaasa DVD õppevideo (lennutrakside kvaliteet on omaette teema). Lennutraksid ei taga õues 100% turvalisust. Traksidega lindu ei tohi jätta hetkekski järelvalveta! Ärge usaldage lindu võõra inimese või lapse kätte, kui peate ise kasvõi korraks lahkuma. Ärge automaatselt arvake, et traksid seljas, võib lennurihma käest lahti lasta, ei, selleks on enne vaja teha suur õppetöö ja ikkagi võib lind käituda ettearvamatult.

3) Ehitada välilindla. Meie kliimas sobib kasutamiseks vaid suveks kuni heal juhul oktoobrini. Välilindla ehituses peab arvestama et ligi ei pääseks rebased, kährikud, tuhkrud, mingid, naaritsad, rotid, kullid ja pistrikud, kajakad, varesed, koerad, kassid. Korraliku välilindla projekt sisaldab lisaks varjualust, kaitset andvat nurka vihma, tuule, päikese eest. Või olema papagoil võimalus öösel ja külma ning vihmase ilma korral toas olla (kevadel, varasuvel õueõhu temperatuuriga harjutamine on omaette teema).

PS! Ei ole soovitatav kasutada jalaketti, kuna võib linnu jalale, lihastele või liigestele päris halvasti viga teha. Tiibade või ühe tiiva hoosulgede kärpimine toob kaasa palju teisi probleeme ja pole linnule mingi mugav elu. Ärge kärpige lemmiklinnu tiivasulgi. Õnneks ei ole kumbki meetod Eestis levinud.

Kuidas päriselus olukorrad kujunevad?

Muidugi on aastate jooksul tekkinud papagoi omanikel usaldus oma linnuga. Mõned julgemad jalutavad õues papagoiga kes lennutrakse ei kanna ja saab vabalt liikuda või lennata. Paraku kõik need papagoid on oma elu jooksul, kasvõi korra, kasutanud juhust ja perenaise, peremehe käest lendu läinud. Sel puhul vajatakse abiväge või spetsialiste, kes linnu üles leiab, kes linnu kätte saab jne. On mõnel olnud õnne ja lind tuleb tagasi, aga alati nii ei lähe. Papagoi võib minema lennata ka siis kui tal on seltsiks sõber-kaaslane (teine lind, loom, lemmikinimene), kes ära ei lenda, ei jookse ja jääb maha. Tahan öelda seda, et miski ei garanteeri, et õnnetust ei juhtu.

Ilma autori loata on artikli kopeerimine ja reprodutseerimine keelatud!

Autor: Pille Kolk (04.04.2018)

Pille hoole all on 6 liiki papagoisid. Hobi sai alguse 2010.a. Pille eestvedamisel toimib Kadunud ja leitud papagoid FB-grupp.

Liitu meie uudiskirjaga

Liitudes uudiskirjaga saate infot meie pakkumistest ja uudistoodetest