Papagoide hea tervise eelduseks on täisväärtuslik ja tasakaalustatud toidumenüü, mis peab sisaldama vajalikul tasemel vitamiine ja mineraalaineid. Paljudel juhtudel papagoidele antavas menüüs piirdutakse vaid kaubanduses müüdavate seemnesegude pakkumisega ja värskeid toiduaineid antakse linnule harva. Sellise menüüga kahjuks ei ole võimalik tagada balanseeritud ainete kooslus organismis, mis toob kaasa suure ainepuuduse ja lühendab oluliselt papagoi eluiga. Papagoi menüü, mis koosneb seemnetest ja veest on inimeste puhul võrdne püsivalt ainult leiva ja vee tarbimisega. Ilmselgelt ei ole see piisav organismi normaalseks elutalituseks. Käesoleva artikli sisu laiemaks seletamiseks on kasutatud autori Rosemary Low raamatut Parrots and Finches Healthy Nutrition, 2012a.

Vitamiin A

Reeglina linnud, kes toituvad vaid suurelt osalt seemnesegudest, kannatavad vitamiini A ainepuuduse all. Selle aine puudus on lindude puhul sageli esinevate äkksurmade põhjus. Vitamiin A-l on organismis väga oluline roll. See soodustab tervete rakkude tootmist respiratoorses süsteemis (kopsud, hingamisteed), tagab mao funktsioneerimise ja on kasulik naha hea välimuse jaoks. Vitamiini A puudus tekitab kopsude ja kopsupaunade sisekatte paksenemist, mis muudab hingamisteed respiratoorsetele infektsioonidele vastuvõtlikuks, eriti aspergillioosile. Suurenenud ninasõõrmed linnul võivad viidata tõsisele respiratoorsele infektsioonile, mis on tingitud A vitamiini vaegusest.

Toiduained, milles leidub rikkalikult A vitamiini: magus punane paprika, porgand (keedetud/toores), brokoli (keedetud/toores), bataat (keedetud), mango ja papaia. Võilille lehed ja juured on samuti heaks A vitamiini allikaks. Kõige tõhusamaks A vitamiini allikaks on aga palmiviljad või palmiõli ekstraktid.

Vitamiin B kompleks

Vitamiini B kompleks on oluline linnu organismi jaoks proteiini ja energia ainevahetuseks. Samuti on see oluline naha ja sulgede tervena hoidmiseks aga ka elulise tähtsusega närvisüsteemi ja immuunsüsteemi tervena hoidmiseks. B vitamiin soodustab rakkude kasvu ja aitab toota ning säilitada terveid närvirakke normaalseks närvisüsteemi talituseks. B vitamiini kompleksist on olulised 1, 2, 3, 5, 6, 7, 9 ja 12 grupi vitamiinid.

Toiduained, milles leidub B vitamiini: mesi, teravili, seedriseemned, banaan, oad, nisuidud, täistera leib, pähklid, astelpajumarjad, mandlid, munakollane, spinat, lehtkapsas, brokoli, paprika, kaalikas, kuivatatud virsikud.

Vitamiin C

Enamik toiduaineid sisaldavad teatud määral C vitamiini, eriti puuviljad. On leitud, et seemnetoidulistel lindudel ei esine olulist C vitamiini puudust, kuid see võib esineda nektaritoidulistel lindudel, kellel on sellele vitamiinile suurem vajadus.

Vitamiin D3

Vitamiin D3 on väga oluline roll kaltsiumi imendumisel. Kui papagoidel esineb selle vitamiini puudus, siis toiduainetest saadav kaltsium praktiliselt ei imendu organismi ja linnul tekib tugev kaltsiumivaegus, mis on tingitud D3 vitamiini puudusest. Tubastes tingimustes elavatel lindudel ei ole kokkupuudet otsese päikesevalgusega, mistõttu aastaringselt toatingimustes peetavatel lindudel esineb palju rohkem terviseprobleeme, mis on seotud kaltsiumivaegusega. Kaltsium saab imenduda vaid vitamiini D3 koosmõjul ja see on vajalik luude, liigeste, sulgede ja immuunsüsteemi tervena hoidmiseks. See on oluline aspekt ka lindude pesitsusajal. Sagedane emaste lindude surm pesitsuajal muna kinnijäämise tagajärjel on suuresti tingitud vitamiini D3- ja kaltsiumivaegusest. D3 vitamiini hakkab organism tootma naha kokkupuutel päikesevalgusega. Kui otsest päikesevalgust ei ole võimalik aastaringselt võimaldada, tuleks kasutada lindudele mõeldud UV-valgustust. Läbi aknaklaasi otsest päikesevalguse toimet ei ole.

Papagoid vajavad aastaringselt D3 vitamiini lisamist nende menüü sedelisse. Vitamiini D3 leidub väga vähestes toiduainetes. Seda leidub kodukasvatatud kanamuna rebus ja kalaõlis. UV-valgustuse kasutamine koos kaltsiumipreparaadiga, mis sisaldab lisaks D3 vitamiini aitab ära hoida paljusid terviseprobleeme lindudel.

Vitamiin E

Vitamiini E suurt puudust tavaliselt seemnetoidul olevatel lindudel ei ole täheldatud, kuna seda leidub enamik seemnesegudes ja eriti päevalilleseemnetes, kui need ei ole liialt kaua säilitatud. Pika säilitamisperioodi järel kaob vitamiinide sisaldus märkimisväärselt ja selliselt võib tekkida oht E vitamiini vähenemisele organismis. E vitamiini puudus soodustab viljatust ja ateroskleroosi (veresoonte lupjumine) teket. Veresoonte lupjumise tagajärjel on oht insuldi kui ka infarkti tekkeks.

Vitamiini E leidub seedriseemnetes, bataadis, mandlites, kreekapähklites, männikäbi seemnetes, nisuidudes, päevalilleseemnetes. Päevalilleseemnetega ei tohiks liialdada, kuna need sisaldavad rasva, mis võib tekitada lindudel maksa rasvumist ja kahjustada maksa funktsioneerimist (kõige väiksema rasvasisaldusega on valged päevalilleseemned, halli värvi valge triibuga päevalilleseemned on rasvasisalduse järgi järgmisel kohal ja musta värvi päevalilleseemned on kõige suurema rasvasisaldusega).

Kaltsium

Kaltsium on eluliselt kõige tähtsam mineraalaine, mis on papagoide tervise jaoks esmavajalik. Kaltsium on vajalik luude tugevdamiseks, pesitsevatele lindudele munakoore tootmiseks ja embrüo arenguks ning normaalseks tibude kasvuks, raku füsioloogiaks, lihaskokkutõmmete tõhusaks tööks nagu näiteks südametöö efektiivseks funktsioneerimiseks. Kaltsiumipuudus pesitsevatel emastel lindudel võib tekitada nõrga munakoore esinemist, mistõttu võib see kõhuõõnes mureneda ja kaasa tuua linnu ootamatu surma. Kaltsium ei ole ainult vajalik selleks, et organism saaks toota tugevat munakoort vaid see on samuti ülioluline tõhusaks lihastööks, mis võimaldaks linnul muna välja muneda. Lindudel, kelle põhimenüüs on ainult seemnesegud, kannatavad kaltsiumipuuduse all. On leitud ka seda, et püsivalt graanultoidu menüü peal olevatel lindudel ei ole samuti kaltsiumi piisavalt organismi normaalselt funktsioneerimiseks. Kaltsiumipuudus võib kaasa tuua lisaks tervisemuredele ka käitumisprobleemide esinemist, mis on tingitud närvisüsteemi kahjustumisest. Ainult seepiakivide pakkumine ei ole piisav kaltsiumivaru tagamiseks papagoi organismile.

Kaltsiumit on vaja tagada lindudele aastaringselt ja eriti suur vajadus on kaltsiumile hallpapagoidel, kakaduudel ning aaradel. Kaltsiumi tuleb toidule lisada koos vitamiini D3-ga selle tõhusamaks imendumiseks organismi. Kaltsiumi manustamisel tuleb jälgida hoolikalt juhiseid, et vältida üledoseerimist. Tavaliselt piisavaks normiks nädalas on 2-3 toidukorda, pesitsevatel lindudel ja tibude kasvuks on kaltsiumi juurde andmine vajalik igapäevaselt. Nagu eelpool öeldud vajab linnuembrüo piisavalt kaltsiumi selle arenguks ja koorumiseks. Kaltsiumivaegus võib põhjustada tibu mitte koorumist või kui tibu ka koorub, esineb sageli kaltsiumipuudusest tingitud püsiv luude deformatsioon ning sellistel vigastel tibudel on püsivad tugevad valud luudes. Reeglina sellised tibud ei suuda ellu jääda.

Kaltsiumi andmisel peab olema teadlik, et paljud happelised toiduained kui ka suurema rasvasisaldusega toiduained takistavad kaltsiumi imendumist. Seega, kui lind on suurelt osalt seemnetoiduline ja sööb enamasti maapähkleid ja päevalilleseemneid, takistab see suuresti kaltsiumipreparaadi tõhusat imendumist. Hallpapagoid, kellel esineb tugev kaltsiumipuudus, surevad enamasti oma teismelises eas. Sümptomid, mis viitavad kaltsiumipuudusele väljenduvad sagenenud pea tõmblustes, keha krampides (ootamatud õrrelt maha kukkumised on seotud sageli krampidega). Papagoi, kellel esinevad silmnähtavad krambid, vajab kiiresti arstiabi kaltsiumi süstimisel – see on viimane võimalus päästa lind enneaegsest surmast. Kahjuks väga paljud papagoiomanikud ignoreerivad papagoipidamisel kaltsiumivajadust. Paljud papagoiaretajad ning -müüjad ei teadvusta uusi omanikke kaltsiumi vajadusest ja ka papagoipidajad ei otsi informatsiooni selle tähtsusest.

Teised olulised mineraalid

Seemnesegudes ei ole piisavalt mineraale ega vajalikke mikroelemente nagu jood ja magneesium. Seedesüsteem aga ei saa toimida ilma nendeta. Magneesium on vajalik luude kasvuks kui ka luukoe moodustumiseks ja samuti paljude ensüümide toimimiseks. Nõrkade tibude koorumine, kehv kasv, sageli esinevad krambid ning surm on tingitud magneesiumipuudusest. Papagoidele on väga soovitav anda lisandina magneesiumi kord nädalas.

Papagoi organismi normaalseks talituseks on vajalikud järgmised mineraalid: fosfor, magneesium, zink, vask, raud, jood, seleenium, kaalium, kloor ja soodium. Fosfor on vajalik närvisüsteemile, südame ja neerude funktsioneerimiseks. Fosforit leidub proteiinirikastes toiduainetes nagu juust, muna, pruun riis, küpsetatud ja keedetud kana (maitsestamata ja ilma rasvata) ja kaunviljad.

Magneesium on kaasatud mitmesse metaboolsetesse (ainevahetuse) protsessidesse. See on oluline paljude ainete imendumise soodustamisele nagu kaltsiumi ja mitmete mineraalide tõhusaks imendumiseks organismi. Magneesiumi leidub maisis, õunas, kaunviljades, seemnetes, mandlites, pähklites, nisuidudes.

Vask ja raud on vajalik punaliblede tootmiseks. Kaalium vererõhu ja südametöö korras hoidmiseks. Jood on vajalik raku ainevahetuseks, kilpnäärme talituseks ja liigsete rasvainete lahustamiseks. Viirpapagoidel on soodumus joodi puudusele ja tasub kindlasti varustada papagoipuuri lindudele närimiseks mõeldud jodeeritud mineraalkiviga. Joodi leidub seesamiseemnetes. Mikroelement kloor aitab toime tulla liigse rasvasisaldusega organismis ja soodium aitab kaasa seedimisele.

Mango on paljude mineraalide ja kasulike vitamiinide allikaks. Selle sees leidub magneesiumi, kaaliumi, kaltsiumi, seleeniumi, rauda, soodiumi ja fosforit. Lisaks sisaldab mango ohtralt A vitamiini. Näiteks banaanis leidub kaaliumi, kloori, magneesiumi, fosforit ja vähesel määral ka kaltsiumi. Seedimiseks mõeldud jahvatatud lahustuv linnukruus on samuti heaks mineraalide allikaks.

Nii nagu inimestele on papagoidele samamoodi vajalikud vitamiinid ja mineraalained. Seda silmas pidades ei saa jätta tähelepanuta menüüd, mida pakutakse söögiks oma sulelistele. Selleks, et tagada vajalik vitamiinide kogus linnu organismile on vaja pakkuda linnule võimalikult mitmekesist toidulauda. Vajalike ainete saamine sõltub erinevate toiduainete kogustest, mida lind ära sööb. Tihti aga linnud ei pruugi süüa teatud toiduaineid või söövad värsket liiga vähe. Selleks, et tagada vajalik vitamiinide ja mineraalainete tasakaal organismis tuleks perioodiliselt toidule juurde lisada vitamiinipreparaate. Kõige tõhusam viis vitamiinide andmiseks on segada need pehme toidu sisse või raputada preparaati puuviljade peale, mida papagoi kõige paremini sööb. Selleks on vaja osta sellised vitamiinid, mis on mõeldud toidule lisamiseks. Hea võimalus on vitamiinilisandid segada pehme tatra või munaga.

Preparaadid, mis on mõeldud kasutamiseks joogivees on vähem tõhusad, kuna linnud tihtipeale joovad vett palju vähem, kui tunnevad vees imelikku lõhna. Joogiveele lisamiseks kulub preparaati rohkem ja sageli läheb suur kogus lihtsalt kaotsi, sest linnud võivad joogivee üpris ruttu mustaks ajada. Must vesi vajab tihedat vahetamist, sest vitamiinidega rikastatud vees on bakterite kasvukeskkond kordades suurem. Vitamiinilisandite seemnesegule panemine ei ole samuti tark, sest linnud ei söö seemnekestasid ja selliselt jääb vajalik kogus vitamiine lihtsalt saamata.

Preparaadi manustamisel peab olema väga tähelepanelik ja tootel määratud kogust linnu kaalu kohta ei tohi ületada! Vastasel juhul preparaadi üledoseerimisega võib põhjustada linnule toksilist mürgitust. Andke võimalikult palju värskeid puu- ja juurvilju ning teisi kasulikke toiduaineid, et hoida papagoi menüü võimalikult mitmekesine. Vitamiinide ja mineraalainete tasakaal organismis aitab ära hoida terviseprobleemide tekkimist, hoiab teie papagoi tervist ja ilusat välimust.

Ilma autori loata on artikli kopeerimine ja reprodutseerimine keelatud!

Autor: Jana Oidermaa

Olen mitme erineva liigi papagoipidaja ja väikeettevõtte juht, kelle eesmärkidesse kuulub papagoide õige pidamise kultuuri edendamine Eestis ning kvaliteetsete papagoitoodete müük. Papagoid on minu elu lahutamatu osa väga palju aastaid. Kõik artiklid on kirjapandud sooviga aidata mõista papagoide vajadusi vangistatud tingimustes, et igal linnul, igas kodus oleks võimalikult hea ja tervist toetav keskkond, mis on papagoide pika ea ja heaolu aluseks.

Liitu meie uudiskirjaga

Liitudes uudiskirjaga saate infot meie pakkumistest ja uudistoodetest