Mõistagi peab papagoi kojutoomise otsus olema väga hästi läbimõeldud ja mitmeid kordi kaalutud. Papagoipidamine on eelkõige suur kohustus pikkadeks aastateks ja mitte kerge ülesanne. Kui otsus on sündinud ja olete leidnud papagoi jaoks oma südames koha, siis järgnev artikkel annab ülevaate vajaminevast varustusest papagoi esmakordseks koju toomiseks kui ka soovitusi paremaks kohanemiseks uues kodus.

Papagoi koju toomiseks tuleb valmistuda, et oleks võimalikult mugav ja probleemideta kohanemine. Kõige pealt tuleks muretseda sobiv puur, mis oleks linnu suurusele paras. Sobiva puuri vastavalt linnu suurusele saab välja valida siin Soovitusi puuri valikul leiate siin Puur tuleb sisustada jalasuurusele sobivate õrtega ning panna sisse ka mõni looduslik puuoks. Õrte mitmekesise valikuga saab tutvuda siin Esile võib tuua korgipuust õrsi, mille pind on pehme koorega ja see on linnujalgadele väga mugav ning ühtlasi pakub närimistegevust. Papagoidele on ohutud õunapuu, sireli, paju, pihlapuu või sarapuu oks. Õrsi ja oksi tuleks paigutada nii, et linnul oleks mugav ligipääs toidu- ja veenõudele ning lisaks pange puuri ülemisse ossa ka mõni õrs. Puhkehetkedel meeldib lindudele istuda puuri ülemises osas, sest seal tuntakse end turvaliselt. Samuti on looduses lindudele omane viibimine kõrgematel asetustel. Lisaks õrtele ja okstele varuge ka mõni huvitav mänguasi närimistegevuseks, et papagoil ei oleks puuris igav. Närimismänguasjade valik on väga lai ja mitmed mänguasjad sisaldavad vastupidavaid materjale, mis teevad mänguasjad rohkem vastupidavamaks. Tutvuge närimismänguasjade valikuga siin ja siin On lisaks olemas ka päris suures XXL mõõdus mänguasju, mis kestavad eriti kaua. Mõttetööks tuleb kasuks mõni arendav mänguasi, mida armastavad eriti suuremad papagoiliigid. Närimiseks oleks hea, kui oleks puuris mineraalkivi ja mineraalkiviõrs noka korrashoidmiseks. Toiduks hankige kvaliteetne seemnesegu ja võimalusel naturaalne graanulsööt. Toidupoodi külastades ostke kindlasti papagoile igapäevaseks menüüosaks värskeid puu- ja juurvilju.

Papagoipuur asetage soovitavalt elutoa vähemkäidavas kohas seina vastu nii, et tagumine külg oleks seina vastas. Jälgige, et puuri asukoht ei oleks liiga pime, sest lindudele on valgus eluks väga oluline. Enne linnu kojutoomist arutage pereliikmetega läbi uus kodukord, sest sulelisest perelemmik hakkab vajama palju hoolt ja tähelepanu. See tähendab seda, et harjumiseks vajavad aega nii perelemmik kui ka kõik pereliikmed. Teie igapäevaseks rutiiniks saab olema puuri ja puuriümbruse koristamine, sest papagoid teevad palju prahti ja tolmu. Samuti tahavad nad tähelepanu ja puurist väljaspool olemise aega. Selleks tasub mõelda ronimispuude soetamisele või valmistada neid ise, et papagoil oleks väljaspool puuri aktiivset tegevust. Kiiged, ronimisköied ning igasugused ronimislahendused on lindudele väga huvipakkuvad. Mida huvitavam ja mitmekesisem on papagoi elukeskkond, seda rõõmsam ja õnnelikum saab olema tema elu.

Puuri ei tohiks asetada püsivalt akna ette, sest akendest tuleb läbi jahedat õhku. Vältida tuleb kindlasti tõmbetuult, mis ei tohi tekkida õhuliikumise ja puuri trajektooril. Tubade tuulutamine ja soojal ajal akende lahti hoidmine on vajalik ja soovitav, kui lind on puuris või akendele on paigutatud võrgud, et välistada õue sattumise võimalust. Tõmbetuul on ohtlik siis, kui tugev ja jahe õhuliikumine läbib linnu kopse. Kui lind on eemal aknast seina ääres ja tuul teda ei riiva, pole muretsemiseks põhjust, kui vaikne õhk aknast tuleb. Tuuletõmbe kartuses ei tohiks aga tuba umbsena hoida, sest umbne õhk sisaldab suures koguses hallituse eoseid ja haigustekitajaid. Linnu hingamissüsteem on väga tundlik ja umbne seisnud õhk, mis ei ringle on nende tervisele kahjulik. Toa õhukliima peab olema normaalse niiskustaseme, temperatuuri ja puhta õhuga.

Kui lind on toodud esmakordselt koju, asetage teda ettevaatlikult puuri ja eemalduge kaugemale. Linnu kojutoomiseks peaks puur ja kõik esmavajalik juba valmis seatud olema. Laske tal transpordist toibuda, jälgides eemalt. Toidu- ja jooginõud peaksid linnu kojutulekuks samal päeval täidetud olema. Keskkonnavahetus on suur muutus, seega tuleb anda linnule aega kohanemiseks. Esimestel päevadel ei ole soovitav lindu puurist välja lasta vaid tuleb anda aega tutvuda ümbruskonna, uue kodu ja uute pereliikmetega. Mõne päeva möödudes lind kohaneb ja muutub julgemaks ning siis saab ka teda juba tuppa lendama lasta. Ruumis, mis linnule võõras, võib ette tulla ehmatusest vastu seina või akende lendamist, sest ta ei pruugi kohe leida turvalist maandumispaika. Tutvudes mõned päevad oma uue kodu keskkonnaga, kohaneb lind ruumiliste mõõtmetega ja suudab väljaspool puuri olles orienteeruda. Samuti peab varuma aega puuriga kohanemiseks, sest puurist saab linnu jaoks tema isiklik territoorium ja puhkenurk, mis võiks olla eriti mugavalt sisse seatud, siis tahab lind alati magamamineku ajaks ise puuri suunduda.

Esimestel tundidel laske linnul kohaneda ja ärge puuri ligi minge vaid jälgige teda eemalt. Paluge ka teistel pereliikmetel puuriümbruses mitte viibida. Kuigi teil võib olla suur kiusatus uut kodulemmikut lähemalt uurida, tuleks siiski anda linnule muutustest toibumiseks rahunemise aega. Eemalt jälgimine annab linnule kindlustunde, et ohtu ei ole ja nii on kergem pingest taastuda. Puuri ümber ei tohiks teha järske liigutusi. Kui vahetate toitu ja vett, peavad käeliigutused olema aeglased. Järsud liigutused väga ehmatavad ja tekitavad stressi. Kui peres on väikesed lapsed, siis peab ka neid õpetama, kuidas linnuga õigesti käituda, et ta ei ehmataks ja ei satuks stressi. Rääkige rahulikul hääletoonil ja olge kannatlik. Kiirustada ei tasu, sest mida rohkem võimaldate linnul ise teie vastu huvi üles näidata, seda tugevam side tekib teie vahel. Liigne pealetükkivus hirmutab ning ei tekita usaldust. Püüdke asetada ennast papagoi olukorda, kui ühtäkki oleksite viidud võrrasse keskkonda, siis liigne tähelepanu ja näpuga katsumine oleks hirmu täis olukorras pigem ebameeldiv.

Olenevalt sellest, kas olete kodulemmikuks soetanud papagoitibu või teise ringi linnu või ostnud loomapoest, siis kõikide variantide puhul vajab lind kohanemiseks aega ja harjumist. Mõnel juhul vähem, mõnel juhul rohkem. Käelinnuks kasvatatud tibu kohaneb kiiresti ja võib olla üsna sõber juba esimestel päevadel. Poelindude harjutamine võib võtta aega, kui nad on algusest peale olnud väga arad. Argade lindudega tuleb olla eriti kannatlik, sest tihtipeale on nad traumeeritud kasvanduse ja poe vahelisest transpordist ning kardavad meeletult inimese kätt. Selliste lindudega tuleb varuda kannatust ja julgelt anda kohanemiseks aega vähemalt üks kuu kui mitte rohkem. Harjumise perioodil ei tasu eeldada koheseid edusamme ja oma ootused tuleks jätta tahaplaanile. Iga lind on individuaalne isiksus, kelle iseloom, kohanemisvõime ja muud omadused võivad ka ühe liigi esindajatel üksteisest erineda.

Teise ringi lindudega on teistsugune olukord. Reeglina on teise ringi lind täiskasvanud lind, kellel on iseloomujooned juba välja kujunenud ja võib esineda ka teatud probleeme, mis väljenduvad uues kodus. On selleks sulgede kitkumiskomme, muu tervisemure, hammustamine või lakkamatu kisa, peab selle kõigega toime tulema ja püüdma aru saada nende probleemide põhjusest. Probleemne lind ei ole algusest peale pahedega vaid kõik pahed ja probleemne käitumine algab siiski eelnenud kodust, kus pidamisel on tehtud vigu. Olenevalt kui hästi olete kursis linnu eelneva taustaga ja kui valmis teise ringi linnule kodu pakkuma, tasub teada, et papagoid on kohanemisvõimalised ja suudavad harjuda uue kodu ja omanikuga. Küll aga ei tasu eeldada, et linnust saab kõigi pereliikmete sõber, sest papagoid sageli eelistavad ühte pereliiget ja teisi võivad tõrjuda. Pole sugugi harv juhus, kui pereema eluunistus on olnud hallpapagoi aga linnuke otsustab kindlameelselt oma usaldusisikuks valida hoopiski pereisa, kes ei osale pooltki nii palju puurikoristamises ja toidu serveerimisel :)

Et aga endaga harjutamine toimuks sujuvalt saab edukalt mõjutada linnu kohanemisvõimet maitsva toidu pakkumisega. Asetage iga päev linnu sööginõusse erinevaid toidupalasid ja jälgige mitme päeva vältel, millist puuvilja või pähklit lind eelistab? Seejärel, kui ta enam teid paaniliselt ei karda, alustage linnule meelepärase toiduaine käest pakkumist. Selleks puhuls töötavad hästi erinevad maiuspalad. Kõige juures jälgige, et teie käeliigutused ei oleks liialt kiired. Ulatage näiteks banaanitükk otse käest tema ette. Suure tõenäosusega lind näpistab sellest tüki ja eemaldub, kuid kui jätkate sama tegevust järjepidevalt rahulikus tempos, siis üsna kiiresti tekib linnul teie vastu usaldus, sest te toidate ja ta veendub, et teie käed ei kujuta ohtu. Kui ta esmapakkumisel toidupala käest ei võta, ei tasu muretseda. Mõni lind vajab rohkem aega ja julgus käest toidupala võtta tekib hiljem. Lisaks toitmisele võtke ette puuri juures mõnda rahulikku tegevust, olgu selleks joonistamine, kudumine või raamatu lugemine. Oluline oleks ligidal viibimine, et lind harjuks teiega. Tasapisi kaasake juurde ka teised pereliikmed sama rahulikus tempos, kuniks märkate, et lind ilmutab huvi suhelda. Rääkige talle midagi vastu, kui ta teiega häälitseb ja ärge unustage kiita igat edusammu, mida teie lind teeb. Kui olete jõudnud nii kaugele ja saanud talle pai teha, siis kindlasti premeerige meelepärasega. Hea toit on suurepärane premeerimise viis harjutamisel. Kindlasti jälgige seda, et linnule antav toit on tervisele ohutu.

Tasub märkida seda, kui lindu peetakse ühekaupa, on tema harjumine inimesega kiirem, kui liigikaaslastega koos olles, sest liigikaaslastega tekib omavaheline looduse poolt paika pandud side ja inimene jääb tahaplaanile. Ei ole vale alguses võtta ainult üks lind, harjutada teda esmalt inimesega ja seejärel alles tuua koju teine, kui on soov pidada mitut lindu. Oluline on teada, et teise linnu juurde võtmine ei tähenda seda, et esimene lind kohe uuega lepib. Ette võib tulla veriseid kaklusi. Sellepärast tuleb valmis olla selleks, et peate võimaldama igale linnule oma kindla territooriumi juhuks, kui nad omavahel läbi ei saa. Kindlasti ei tohiks teha seda viga, et uus lind kohe esimese linnuga ühte puuri panna. Selliselt rikute oma linnu territooriumit ning ta hakkab seda kaitsma ja võib tõsiselt vigastada uut lindu. Halvim seejuures on see, et esimene lind tänu sellele veale ei pruugi mitte kunagi uut lindu enam omaks võtta ja hakkab temas nägema rivaali. Iga uus lind vajab samuti kohanemise perioodi ja peab olema esimesest linnust esialgu eemal. Uue linnu lisandumise puhul peab tähelepanu jagunema esialgu ebaproportsionaalselt suuremalt osalt esimesele linnule. Kui toimite tahtmatult vastupidi ja uus lind saab palju tähelepanu, kuid esimene vähem, muutub esimene väga kadedaks ja ka see võib viia selleni, et nende läbisaamisest ei tule midagi välja. Kahe linnu kokku harjutamiseks tuleb samuti võtta aega ja mida aeglasem on protsess, seda tõenäolisem, et liigikaaslased omavahel lepivad.

Oluline saab olema jälgida papagoi magamamineku ja ärkamise aega, mis tähendab seda, et selleks võiks kujuneda kindel rutiin. Linnud looduses magavad umbes 12 h, sest täpselt nii pikk on öö troopilises vööndis. Kodus on aga inimeste eluviisid ja tempo erinev, mis tähendab paratamatult kohanemist linnu uneajaga. Hilisõhtusel ajal tuleks tuled hämardada ja televiisor vaiksele režiimile panna ning vältida mürataset. Kui lind ei saa piisavalt öösel puhata võib stress ja kurnatus viia haigestumiseni. Sellepärast ei sobi puuriasetuseks liialt läbikäidavad kohad nagu koridorid või paigutus keset tuba. Puuri võib ööseks osaliselt katta, tekitades varjulise nurga magamiseks. Päris üleni katta ei soovitaks, sest siis ei näe lind ümbritsevat ja võib kergesti ehmatada. Lisaks paks tekk puuril võtab ära õhu.

Pimedatel aegadel tekib valguse puudus, mis muudab linde vähem aktiivseks ja mõjutab immuunsüsteemi. Päikesevalguse asenduseks on hea sisse lülitada mõned tunnid päevas UV-valgustust. UV-valgus asendab päikesekiirgust, mille toimel läbi linnu naha hakkab organism tootma D3 vitamiini, mis on vajalik kaltsiumi imendumiseks ja immuunsüsteemi tervena hoidmiseks. Kõik nimetatu on terveks sulekasvuks ja tugeva luustiku arenguks esmavajalik. Paljudel liikidel nagu nümfkakaduudel, kakaduudel, kakarikidel ja hallpapagoidel esineb soodumus kaltsiumipuudusele, millest võivad areneda tõsised tervisehädad. Tubastes tingimustes ei saa linnud piisavalt päikesevalgust ja aknast tulev valgus ei ole piisav D3 vitamiini sünteesiks sest läbi klaasi ei teki otsest päikesevalguse kokkupuudet linnu nahaga. Seetõttu võivad papagoid vajada perioodiliselt kuurina kaltsiumi lisandit koos D3 vitamiiniga. Ka vitamiin A ja teised vitamiinid ning mineraalid on väga olulised ning seetõttu papagoile antav menüü peaks olema võimalikult mitmekesine. Toidulisandite valikuga saab tutvuda siin.

Kui peres on teisi lemmikloomi, ei tohiks mitte kunagi loomi ja linde kokku usaldada ilma järelvalveta, ükskõik kui hästi käituvad loomad teil ka ei oleks. Ka järelvalve all kahjuks juhtub raskeid õnnetusi ja lind on loomale kergeks saagiks. Suurim osa lindudel esinevatest traumadest tekivad teiste majapidamises peetavate lemmikloomade tõttu. Lisaks sellele, et on oht viga saada, kannavad imetajad süljes bakterit (pasteurella), mis on lindudele surmav. Bakter, sattudes linnu vereringesse tekitab veremürgituse ja lind sureb piineldes vähem kui ööpäeva jooksul. Aidata sellises olukorras saab ainult pädev arst, kuid ka abi korral ei pruugi lind ellu jääda, sest veremürgitus on kiiresti kaugele arenev seisund. Suhtuge kriitiliselt loomade ja lindude kooselusse ja nendes peavad olema seatud piirid. Lind ei tohi süüa ega juua koera või kassi kausist, samuti ei ole ohutu, kui lind puutub kokku närilistega. Linde ei tohi lubada liiga lähedalt loomadega kokkupuutuda. Üks ootamatu hetk võib osutuda pöördumatuks ja linnu elu tagasi ei saa enam.

Ohtudest on parem olla teadlik ja püüda õnnetused ära hoida. Näiteks tuleb kasutusest välja jätta lõhnaküünlad, õhuvärskendajad, viirukid, sest lindude hingamissüsteem on liialt tundlik ja igasugused tugevad lõhnaained on neile mürgised. Kodukeemia peab olema kättesaamatus kohas ja teflon köögitehnikaga tuleb olla ettevaatlik ja vältida selle ülekuumenemist. Teflonaurud on lindudele tapvalt mürgised. Teflonaur on lõhnatu, mistõttu ei ole seda tunda ja kui aurud eralduvad ei ole võimalik enam halvimat ära hoida. Majapidamises on ohuks ka lindudele mürgised taimed ja toksilised toiduained nagu avokaado, šokolaad jm. Ohuks on ka metallimürgitus, mis võib tekkida, kui lind närib pehmet metalli ja neelab alla eralduvaid metalliosakesi. Metallimürgitusest on väga raske välja tulla ja tavaliselt lõppeb selline õnnetu juhus linnu surmaga. Pererahva äraolekul on kindlam hoida papagoid puuris, sest linnud närivad ja majapidamises leidub palju ohte, mis võivad saatuslikuks osutuda.

Need olid esmased alustõed papagoipidamise alguse valguses, kuid õppida ja avastada on veel väga palju. Sulelise perelemmiku koju toomine toob kaasa palju muutuseid elukorralduses, millega tuleb paratamatult arvestada. Hästi ettevalmistunud perekond saab kindlasti selle raske ülesandega hakkama ja loob suurepärase kodu oma tulevase papagoi jaoks.

Ilma autori loata on artikli kopeerimine ja reprodutseerimine keelatud!

Autor: Jana Oidermaa

Olen mitme erineva liigi papagoipidaja ja väikeettevõtte juht, kelle eesmärkidesse kuulub papagoide õige pidamise kultuuri edendamine Eestis ning kvaliteetsete papagoitoodete müük. Papagoid on minu elu lahutamatu osa väga palju aastaid. Kõik artiklid on kirjapandud sooviga aidata mõista papagoide vajadusi vangistatud tingimustes, et igal linnul, igas kodus oleks võimalikult hea ja tervist toetav keskkond, mis on papagoide pika ea ja heaolu aluseks.

 

Liitu meie uudiskirjaga

Liitudes uudiskirjaga saate infot meie pakkumistest ja uudistoodetest