Papagoid on värvikirevad, intelligentsed ja sotsiaalsed linnud, kellest võivad saada suurepärased kodulemmikud, kui neid õigesti kohelda. Papagoi treenimine mitte ainult ei paku meelelahutust, vaid aitab ka tugevdada sidet inimese ja linnu vahel. Õigesti läbiviidud treening võib aidata papagoidel arendada oskusi, mõista käsklusi ning hoida neid vaimselt ja füüsiliselt aktiivsetena. Vaimselt ja füüsiliselt aktiivsena hoidmine on eriti oluline kodustatud tingimustes. Siin on mõned olulised sammud, kuidas treenida oma papagoid tõhusalt ja lõbusalt.

1. Vali alati positiivne treeningumeetod:

Positiivsed tegevused on võtmeks papagoide treenimisel ja annavad alati kõige paremaid tulemusi. See tähendab, et premeerid oma papagoid toiduga ja kiitusega iga kord, kui ta sooritab soovitud tegevust. Toidupaladest väga hästi sobib maiustus väikestes kogustes, näiteks pähklid, päevalilleseemned või mõni muu linnule meelepärane maiuspala. Mitte kunagi ei tohi lindu karistada või hirmutada, sest see võib tekitada linnus suurt stressi ja halvendada usaldust peremehe vastu.

2. Alusta põhiliste ja lihtsate käsklustega:

Alusta lihtsate käsklustega, nagu “lenda siia” ja “astu käe peale”. Iga tegevuse õpetamine võib nõuda aega ja kannatlikkust. Kui papagoi sooritab soovitud tegevust õigesti, premeeri teda kohe positiivse tagasiside ja maiusega. Papagoidel on väga hea mälu ning nad jätavad hääle järgi meelde käskluse sisu, soovitud tegevuse ja et sellele järgneb premeerimine. Lindu ei tohi petta ja premeerimist ei tohi vahele jätta. Vastasel juhul kahjustate usaldust teie vastu.

     

3. Kordamine ja järjepidevus:

Papagoid õpivad korduse kaudu. Korda käsklust mitu korda, kuid ära ületa linnu tähelepanuvõimet. Lühikesed ja regulaarsed treeningseansid on tõhusamad kui pikad ja intensiivsed sessioonid. Iga päev 10-15 minutit on täiesti piisav võtta treeninguajaks ja pühendada seda aega linnu õpetamisele. Kui linnul soov ja huvi, võib treeninguaega pikendada või korrata päeva jooksul mõne aja möödudes. 

4. Kasuta treeningut igapäevaeva tegevusi ühendades:

Ühenda treeningud papagoi igapäevaeluga. Näiteks kui soovid õpetada “käe peale astuma” käsku, tee seda enne toidukorda või enne vabastamist puurist. See aitab tal seostada käsku igapäevaste tegevustega. Ära unusta premeerida, kui lind on käe peale edukalt astunud. Linnu õpetamine käe peale astuma, on väga vajalik ja oluline treeningusamm, mis aitab luua usaldust ja sidet linnu ja omaniku vahel. Oskus käe peale astuma lihtsustab teil igapäevaelus linnu käsitsemist, kui ta on õppinud teid usaldama.

5. Loo lõbus treeningukeskkond:

Treening peaks olema lõbus nii sulle kui ka papagoile. Kasuta erinevaid mänguasju ja treeninguvahendeid, et hoida tegevusi huvitavana ja mitmekülgsena. Papagoidele väga meeldivad värvilised asjad ja erinevad närimismaterjalid, mida saab välja tirida ja nokaga hakkida. Jälgi kindlasti, et mänguasjad ja treeninduvahendid oleksid papagoidele sobivad ja ohutud. Meie pakutavast kaubavalikust leiate mänguasju ühisteks tegevusteks ja treenimiseks osakonnast Arendavad mänguasjad.

       

6. Sotsialiseerumine ja uute olukordade tutvustamine:

Vii oma papagoi aeg-ajalt teise keskkonda ja sotsialiseeri teda erinevate inimeste ning lemmikloomadega. See aitab papagoil harjuda uute olukordadega ning ennetab hirmu või agressiivsust teiste suhtes. Uute inimestega ja lemmikloomadega kokkupuude ning olukordade varajane tutvustamine aitab ära hoida soovimatut stressi, mis võib elu jooksul tekkida tänu erinevatele sündmustele ja elukorraldustele, mis võivad ootamatult tekkida. Selliselt on papagoi juba uute olukordadega tuttav ja talub paremini muutuseid perekonnas või kolimist. Teiste lemmikloomadega tutvustamine peab toimuma järelvalve all ja ohutult.

7. Kuula ja arvesta papagoi signaalidega:

Õpi märkama oma papagoi kehakeelt ja häälitsusi. See aitab sul mõista tema meeleolu ja ennetada stressi tekitavaid olukordi. Kui papagoi tundub ärev või hirmunud, lõpeta treening ning anna talle aega rahuneda. Samuti õpi tunnetama, kui su lind ei ole aldis koostööks ja soovib puhata. Kui papagoi ei soovi tegevusi ja eelistab puhata, siis kindlasti tuleb sellega arvestada ja ühiseid tegevusi edasi lükata. Puhanuna on tal oluliselt rohkem energiat ja huvi ühisteks tegevusteks ja mänguks.

8. Ole kannatlik:

Iga papagoi õpib omas tempos. Ära heida meelt, kui ta ei omanda uut käsku kohe. Oluline on säilitada positiivne suhtumine ja anda talle aega õppimiseks. Nagu eelnevalt mainitud õpib papagoi kõige rohkem läbi kordamise, seega järjepidev tegevuste kordamine ja premeerimine toob tulemust. Kui papagoi teeb kasvõi osaliselt soovitud tegevust, ka siis väärib ta premeerimist, et saada tunnustust ja kiitust.

9. Toit kui treeninguvahend:

Toit võib olla suurepärane treeninguvahend. Kasuta maiustusi nagu pähkleid või seemneid preemiaks, kuid veendu, et need oleksid tervislikud ja väikestes kogustes. Päevalilleseemnete nimel on papagoid nõus väga palju ära tegema, kuid nendega ei ole soovitav liialdada ja tasub valida tervisesõbralikumaid seemneid, nagu kõrvitsa- ja seedriseemneid. Ühtlasi on heaks premeerimise toiduks kookosekuubikud ja muud kuivatatud viljad. Hästi sobivad selleks ka papagoidele mõeldud küpsised. Treenimiseks sobivaid maiuspalasid leiate siit.

10. Jaga tähelepanu ja aega:

Lisaks treenimisele vajab papagoi ka sinu tähelepanu ja hoolt. Veetke temaga aega igapäevaselt suheldes, mängides ja lihtsalt koos aega veetes, kasvõi silmavaate kaugusel. Papagoide treenimine nõuab aega, pühendumust ja kannatlikkust. Oluline on luua usalduslik side oma linnuga ning mõista tema individuaalseid vajadusi ja eelistusi. Treening ei tohiks olla stressirohke, vaid pigem lõbus ja nauditav kogemus nii sulle kui ka sinu sulelisele sõbrale. Iga koosveedetud hetk on papagoile suure väärtuse ja tähendusega.

Ilma autori loata on artikli kopeerimine ja reprodutseerimine keelatud!

Autor: Jana Oidermaa
Fotod illustratiivsed: Canva.com

Olen mitme erineva liigi papagoipidaja ja väikeettevõtte juht, kelle eesmärkidesse kuulub papagoide õige pidamise kultuuri edendamine Eestis ning kvaliteetsete papagoitoodete müük. Papagoid on minu elu lahutamatu osa väga palju aastaid. Kõik artiklid on kirjapandud sooviga aidata mõista papagoide vajadusi vangistatud tingimustes, et igal linnul, igas kodus oleks võimalikult hea ja tervist toetav keskkond, mis on papagoide pika ea ja heaolu aluseks.

Liitu meie uudiskirjaga

Liitudes uudiskirjaga saate infot meie pakkumistest ja uudistoodetest