“Kõige olulisem, mida saate oma linnu heaks teha, on teda õigesti toita.” – Harrison´s Birds Foods

Harrison´s toidu ajaloost:

Harrisonide veterinaariaalased juured ulatuvad väga kaugele. Harrisonide nimi on hoolitsenud loomade eest alates 1920 aastast. 1970 aastatel kolis Greg Harrison oma pere ja veterinaarpraktika Lõuna-Floridasse maafarmi, et täita oma unistus toidu kasvatamisest ja lemmiklindude aretamisest. See kogemus juhatas neid looduslikku maailma, milles ennetusmeditsiin muutus esmatähtsaks. Dr Harrisonist sai tunnustatud liider lindude tervise- ja ravipraktikas.

1970. aastate lõpus asutas Dr Harrison Lõuna-Floridas Lake Worthis esimese kõikide lindude veterinaarpraksise ehk lindude kliiniku, mis kandis nime The Bird Hospital. Juba varakult märkis ta, et täisväärtusliku toitumisega saab ära hoida tohutul hulgal lemmiklinnu vaevusi. See teadmine sai aluseks tuleviku arengule. 80. aastate keskpaigas, liitudes oma tütre Tanya Harrisoniga ja koostöös veterinaarkogukonnaga ning tipptasemel lindude toitumisspetsialistitega, loodi esimesed Harrison´s Bird Foods linnutoidud – esimesed kaubanduslikult saadaval sertifitseeritud orgaanilised lemmiklindude söödad.

Järgnevate aastakümnete jooksul veterinaarmeditsiinis ja lindude toitumises on tehtud väga suuri edusamme ning nende keskmes on olnud Harrisonide perekond. Mitu kõrgelt hinnatud veterinaaria artiklit, sealhulgas, sageli lindude meditsiini piibliks nimetatud Avian Medicine – kajastasid Harrisoni nime linnumeditsiini põhimõtetes. Harrison´s laienes Pawnee City väikesest laost Nebraska suurematesse rajatistesse Omahas ja lõpuks Brentwoodi. Nüüd aga on Harrison´s kaubamärk esindatud veterinaaride esinduste kaudu kogu maailmas.

Harrisonide missioon:

On alati olnud haiguste ennetamine ja heaolu edendamine. Enamik kaubanduslikke tooteid ravib lihtsalt haiguse kliinilisi tunnuseid, kuid mitte looma tervikuna. Harrisonid propageerivad tervete loomade tervislikku toitumisviisi. On uusi ja jätkuvaid tõendeid megapõllunduse negatiivsete mõjude kohta kõikidele loomadele, inimestele ja kogu planeedile. Mõju ulatub käitumuslikest ja reproduktiivsetest häiretest kuni immuunsuse pärssimiseni ja vähkideni. Need küsimused viitavad mahepõllunduse soodustamise, säästlike ressursside kasutamise ja ennetavuse väärtustele. Harrison´s looduslike ja jätkusuutlike toodete kasutamisel saavutavad loomad tugevama immuunsüsteemi keskkonnasaastega toimetulemiseks. See ennetav lähenemisviis eristab kaalukalt Harrison´s toitusid teistest linnutoitudest.

Lemmiklinnud ja orgaaniline?

Papagoid on teadaolevalt eriti tundlikud keskkonnamürkide suhtes nagu teatud metallid, keemilised puhastusvahendid, ülekuumenenud plast- ja teflonkattega kööginõud. Kemikaalid, mis tavaliselt põhjustavad ainult kerget ärritust inimestele ja teistele loomadele, võivad papagoidele olla äärmiselt mürgised. Võimalike vähkkasvajate, neuroloogiliste probleemide, hormonaalse tasakaalustamatuse, allergiate ja hapra immuunsüsteemi häirete tekke põhjus võib otseselt tuleneda papagoide neelatud toidu pestitsiidide jääkidest või laialdaselt kasutatavatest säilitusaineteist. Harrison´s linnutoidud vastavad riiklikus maheprogrammis kirjapandud juhistele, mis tähendab, et need on valmistatud rangete mahepõllumajanduslike nõuete kohaselt kasvatatud põllukultuuridest.

Miks eelistada Harrison´s kaubamärki?

Harrison´s graanulsöödad on ühed esimesed pressitud söödad, mille tootmisel kasutatakse ainult orgaanilist toorainet. See toit on analüüside põhjal tõestatud sobivaks mitte ainult haigetele lindudele, vaid on sobiv ka täiesti tervete lindude igapäevaseks menüü osaks ennetamaks haiguste teket.

Levinud papagoide toidud on seemnesegud, millest linnud nopivad välja omale meelepärase maitsega terad, milleks on tavaliselt päevalilleseemned, saflooriseemned ja pähklid. Nendes on väga vähe vitamiine ja mineraale. Väikesed papagoid toituvad peamiselt mitte balanseeritud seemnesegudest, mis koosnevad suurelt osalt ainult hirsist. Papagoid, kes toituvad ainult seemnetoidust, ei saa tervena püsimiseks kõiki vajalikke toitaineid. Ebatervislik toitumine on lemmiklindude peamine surmapõhjus.

Väga tihti on seemnesegud saastunud seentekitajate ja mükotoksiinidega, mis on papagoi tervisele väga kahjulikud. Balanseerimata ja saastunud toidu pikaajaline tarbimine viib tõsiste organitalituse häireteni ja haigestumiseni. Maailmakuulus linnuarst Dr Greg Harrison töötas välja sertifitseeritud orgaanilise papagoisööda, mis on valmistatud puhtalt kasvatatud orgaanilistest koostisosadest. Sellel söödal on inimtervisele sobivate toidu koostisosade kvaliteet ning see on GMO-vaba.

On väga tähtis mõista, et linnud on äärmiselt tundlikud enamus tänapäevases põllumajanduses kasutatavate kemikaalide suhtes. Kõik Harrison´s linnutoidud on sertifitseeritud rahvusvahelise sertifitseerimiskeskuse (ICS) poolt ja tunnustatud mahepõllumajanduslikeks toodeteks ning vastavateks USDA riikliku maheprogrammi (NOP) nõuetele.

Graanulsööt ei sisalda:

  • keemilisi pestitsiide, insektitsiide, herbitsiide ja fungitsiide
  • kunstlikke säilitusaineid, värvaineid, magusaineid ja maitseaineid
  • topeltannusena vitamiine
  • baktereid ja mükotoksiine

Harrison´s Birds Foods kontrollib kõiki oma tooteid patogeensetele bakteritele ja hallitusseentele (mükotoksiinid) ning samuti teostab kontrolli erinevatele looduslike ensüümide olemasolule nende toodetes, mis tagavad toidu tarbimise ohutuse.

Aastal 2014 saavutas Harrison´s Bird Foods kõrgelt hinnatud GMO-vaba sertifikaadi, mis tõendab, et tooted vastavad rangetele juhistele ja ei sisalda geneetiliselt muundatud organisme (GMO). Iga toidupartii läbib testid, et tagada vastavus rangetele toidunõuetele.

Harrison´s graanulsöödad sisaldavad vajalikke vitamiine ja mineraale tasakaalustatud vahekorras, mistõttu lisavitamiinide juurde andmine ei ole vajalik. 100% orgaaniline graanulsööt on sobiv kõikidele papagoidele. Koostisosadeks on kõrgkvaliteetsed teraviljad ja kaunviljad. Toitude valmistamisel kasutatakse inimtoiduks korjatud täistervavilja ning lisatud linnu organismile vajalikke vitamiine ja mineraalaineid. Harrison´s tooted ei sisalda nisu! Graanulsööt tagab papagoide toitumisvajadusi arvestades balanseeritud ainete kooslust ainevahetuses.

Miks sertifitseeritud orgaaniline?

Tiitlit “sertifitseeritud orgaaniline ehk mahepõllumajanduslik” ei saa tootja kasutada juhuslikult. Tootja võib sellist tiitlit kasutada vaid juhul, kui toode vastab kõikidele rangetele Põllumajandusministeeriumi juhistele, mis lubavad ettevõttel kasutada sellist terminit oma tootel. Mõistagi tähendab sellise tiitli kasutamine oluliselt suuremat pühendumist orgaanilises põllumajanduses.

Sertifitseeritud mahepõllundustooteks kvalifitseerumiseks peavad kõik tooted vastama järgmistele standarditele:

  • Põllukultuure tuleb kasvatada ilma kunstväetisteta ja pestitsiiditeda.
  • Mahepõllunduslike meetodite üleminekuperiood on tavaliselt kaks aastat (maapõllukultuuride puhul) või kolm aastat (mitmeaastaste taimede puhul).
  • Kahjurite ja haiguste tsüklite katkestamiseks rakendatakse maapõllukultuuride jaoks asjakohast külvikorda, mis aitab säilitada mulla viljakust ja struktuuri.
  • Saagikoristusjärgne keemiline töötlemine ei ole lubatud.
  • Mullaviljakust tagavad looduslikud orgaanilised sõnnikud, kompostid ja väetised – sünteetiliste kemikaalide kasutamine on keelatud.
  • Geneetiliselt muundatud seemnete või muude materjalide (mis ei ole GMO-vabad) kasutamine ei ole lubatud.

Tootmisetapil peavad kõik mahetootjad järgima:

  • Tootjal peab olema tunnustatud ja sõltumatu sertifitseerimisasutuse sertifikaat ja läbitud kvalifitseeritud inspektorite põhjalik kontroll.
  • Tagatud peavad olema väga ranged standardid, mis hõlmavad kõiki toiduainete tootmise aspekte nagu kasvatamine, pakendamine ja töötlemine ning transport.
  • Tootjal peab olema auditeeritud arvestus iga tootmisetapi kohta, mis võimaldab jälgida alates tooraine kasvatamisest kuni lauale jõudmiseni.
  • Tarbija autentsuse garantii huvides peavad olema tootel välja toodud sertifitseerimisasutuse ametlikud sertifitseerimisnumbrid või logod.

Toidu tootmiseks vajalikud tingimused:

  • Peab olema sõltumatu sertifitseerimisasutuse sertifikaat.
  • Peab olema tagatud nõuetele vastav kasutatavate koostisosade hoiustamine.
  • Üksikasjalikud andmed tooraine puhastamise ja töötlemise kohta peavad olema kontrollidele kättesaadavad.
  • Mahepõllunduslike toodete toomisel ja töötlemisel tuleb järjepidevalt järgida sertifitseerimisasutuse kehtestatud rangeid suuniseid.

Mida tähendab “Orgaaniline”?

Mahepõllumajandus on ökoloogilise tootmise juhtimissüsteem, mis edendab ja suurendab bioloogilist mitmekesisust, bioloogilisi tsükleid ja mulla bioloogilist aktiivsust. See tähendab, et põllumajandusettevõtted oma majandamistavade juures peavad kasutama võtteid, mis taastavad, säititavad ja parandavad ökoloogilist harmooniat.

Orgaaniline on märgistussüsteem, mis tähistab tooteid, mis on toodetud mahepõllumajandusliku toidu tootmise seaduse alusel. Mahepõllumajandusliku tootmise põhijuhised on selliste allikate ja tavade kasutamine, mis parandavad looduslike süsteemide ökoloogilist tasakaalu ja integreerivad põllumajandussüsteemi osad ökoloogilisse tervikusse. Ograaniliste toiduainete käitlejad ja jaemüüjad järgivad standardeid, mis säilitavad mahepõllumajanduslike toodete terviklikkuse. Mahepõllumajanduse esmane eesmärk on optimeerida mullaelustiku, taimede, loomade, inimeste ja keskkonna vastastikku sõltuvat koosluste terviklikkust ja produktiivsust.

Orgaanilist toitu tootvad põllumajandustootjad panevad rõhku taastuvate ressursside kasutamisele ning mulla ja vee säästmisele, et parandada tulevaste põlvkondade keskkonnakvaliteeti. Orgaanilist toitu toodetakse ilma tavapäraseid pestitsiide kasutamata (sünteetilistest koostisosadest valmistatud väetised või reoveesetted, biotehnika GMO või ioniseeriv kiirgus).

Miks on sertifitseerimine oluline?

  • Tagab toote eristumise teistest
  • Tagab toote väärtuse
  • Kaitseb tarbijat
  • Suurendab tarbija usaldust
  • Riiklik maheprogramm nõuab mahepõllumajandusliku märgistusega põllumajandustoodete sertifitseerimist ja vastavate nõuete järgimist

“Orgaaniline” ja keskkond:

Tavapärase põlluharimistehnika abil on keemilisi pestitsiide kasutatud juba aastaid. Algselt arvati, et pesitsiidide kasutamine on ainus viis kõrge saagi säilitamiseks. Nende mürkide kumulatiivsetest ohtudest ei mõeldud varem palju. Pestitsiidid võivad põhjustada tõsiseid keskkonnaprobleeme. Paljud pestitsiidid on veeorganismidele väga mürgised. Pestitsiidide reostuse põhjuseks võivad olla sademed. Jõgede ja põhjavee saastumine toimub vee voolamisest maismaalt veekogusse või läbi imbumise veekogudesse. Pestitsiidide suurenenud kasutamise tagajärjel on põllulindude arv vähenenud. Tõendid viitavad sellele, et vette sattunud pestitsiidid võivad mõjutada endokriinsüsteeme, näiteks mõjutada kalade viljakust ja paljunemist ning viia arengumuutusteni.

USA rändlindude jälgijate hinnangul tapetakse USA põllumajandusmaadel pestitsiididega kokku puutunud ligikaudu 672 miljonist mestlinnust 10% ehk 67 miljonit.

Mahepõllumajandus ehk säästev põllumajandus on esimene samm sellest ohtlikult suundumusest eemaldumise suunas. Sobiv külvikord peatab kahjurite ja haiguste probleemi ning tasakaalustab konkreetsete põllukultuuride toitainevajadust. Mahepõllumajanduses kasutatakse alternatiivset kahjuritõrjet, näiteks teatud putukaid või istikuid integreeritakse põllumajandusse, et need hävitaks kahjureid. Tulemuseks on ohutu, viljakas ja bioloogiliselt mitmekesine pinnas ilma pestitsiidide äravoolu ohtudeta.

 

Teksti tõlkis Jana Oidermaa
Allikas: www.harrisonsbirdfoods.com

Liitu meie uudiskirjaga

Liitudes uudiskirjaga saate infot meie pakkumistest ja uudistoodetest